'Blackadder' op VTM4: waarom de iconische comedyserie nog steeds op de lachspieren werkt

Series | Vanavond start VTM4 met de uitzending van het vierde seizoen van de illustere Britse comedyreeks 'Blackadder', waarin onder anderen Rowan Atkinson, Hugh Laurie en Stephen Fry het mooie weer maken. 31 jaar na de eerste uitzending van dat vierde seizoen blijft de reeks op de lachspieren werken, ook al is de wereld intussen onherkenbaar veranderd. Hoe dat komt doet Proximus Pickx uit de doeken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

1. Rowan Atkinson op z'n best

Fijnzinnig, subtiel, arrogant, koppig, dominant, manipulatief: 31 jaar na datum is de vertolking van kapitein Edmund Blackadder in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog nog steeds één van Atkinsons beste rollen uit zijn carrière. Zijn komische timing en vlekkeloze delivery pasten Edmund Blackadder als gegoten. Hij is ook één van de grootmeesters van het sarcasme.

2. De onweerstaanbare oneliners

Blackadder strooide met oneliners als Kevin De Bruyne met assists. Niet zelden was Baldrick het slachtoffer van Blackadders bijtende spot, hoon en dédain. Het hulpje moest het dan ook vaak ontgelden. Een bloemlezing:

- "Percy, far from being a fit consort for a prince of the realm, you would bore the leggings off a village idiot." 
- "Your brain is so minute Baldrick, that if a hungry cannibal cracked your head open, there wouldn’t be enough to cover a small water biscuit."
- "Baldrick, your head is as empty as a eunuch’s underpants."
- "We’re in the stickiest situation since Sticky the Stick Insect got stuck on a sticky bun."
- "Permission granted Baldrick, as long as it isn’t the one about where babies come from."


3. De slotscène (opgelet: spoiler!)

Noem het een geluk bij een ongeluk, maar het vierde en laatste seizoen van 'Blackadder' was nooit bedoeld om te eindigen met de beroemde klaprozenscène. Oorspronkelijk wilden de makers de hoofdrolspelers laten sterven door ze te laten neerkogelen op het einde. Een beproefd recept, want ook de eerdere seizoenen werden telkens afgerond met de dood van de protagonisten.

Maar door een samenloop van omstandigheden verliepen de opnames niet zoals gepland en was het resultaat quasi onbruikbaar.  De makers vertraagden dan maar de weinige beelden die wel bruikbaar waren, en combineerden ze met een veld vol klaprozen. Zo ontstond een nieuwe, veel krachtigere slotscène, die de geschiedenis zou ingaan als één van de bekendste en strafste eindes van een sitcom ooit.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top