Hot & upcoming komisch talent: de beste Belgische comedians van het moment

Films | Ze zijn meer dan ooit nodig in deze barre tijden: comedians die ons doen lachen. Het antiserum tegen cynisme en pessimisme is in Vlaanderen in grote getale aanwezig. Proximus Pickx scheidt het kaf van het koren. Maak kennis met het kruim van het jonge komische geweld in Vlaanderen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Soe Nsuki

Het jonge komische geweld wordt dezer dagen aangevoerd door Soe Nsuki. De Vlaamse comédienne bleef tot kort voor haar deelname in 2018 aan 'De Slimste Mens Ter Wereld' onder de radar, maar haar passage in de populaire quiz introduceerde haar bij het grote publiek. Eind 2018 ging haar eerste volavondshow, 'Soetopia', in première voor een volle Arenbergschouwburg.

Nsuki maakt deel uit van de jongste generatie comedians die delicate maatschappelijke onderwerpen met iets meer omzichtigheid benaderen. De 32-jarige Nsuki is daarnaast een begenadigd breakdancer en draait regelmatig plaatjes als dj. Ze was ook redactrice bij het ter ziele gegane online magazine Charlie Magazine.

Nsuki zette haar eerste stapjes in de comedywereld in 2012 in comedycafé The Joker. Een jaar later was ze al meteen finalist in de Culture Comedy Award én in de Radio 2 Humorklas. Vervolgens werd ze aan boord gehaald van het tv-programma 'Geubels en de Belgen' en fungeerde ze als voorprogramma voor Thomas Smith, Philippe Geubels en Alex Agnew. In 2016 struinde ze de zalen af in een dubbelshow met bff Jens Dendoncker. Daarnaast is ze ook nog regelmatig MC (master of ceremony) in het comedycircuit.

Pieter Verelst

De 30-jarige Pieter Verelst (rechts op de foto) is een acterende cabaretier. In 2014 speelde hij een jaar lang de vaste rol van Thomas Van den Bossche in de tv-soap 'Familie'. Hij had in 2015 ook een vaste rol in 'Suspicious Minds'. Datzelfde jaar speelde hij in de Vlaamse films 'Paradise Trips' en 'Problemski Hotel', de verfilming van het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst. Ook speelde hij een hoofdrol in het tweede seizoen van de VTM-reeks 'De Bunker'.
 
Verelst studeerde in 2014 af aan de Toneelafdeling van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Een jaar later kreeg hij de cultuurprijs voor jong debuut in zijn thuisbasis Heist-op-den-Berg. In 2016 won hij met de monoloog ‘Mijn broer en ik’ zowel de juryprijs als de persoonlijkheidsprijs op het befaamde Camerettenfestival in Rotterdam. In de herfst van 2017 werd ‘Mijn broer en ik’ een avondvullende cabaretvoorstelling. Zijn stijl valt dan ook eerder onder de noemer cabaret dan stand-upcomedy.
 
Najaar 2018 speelde hij een hoofdrol in de prestigieuze rockopera ‘De verloren zoon van Willem van Oranje' van het gezelschap 'Tafel van Vijf'. Verelst heeft de voorbije jaren veel vaker opgetreden in Nederland dan bij ons, en is bij onze noorderburen dan ook veel populairder. Sinds december 2019 is hij ook in Vlaanderen op tournee met de cabaretvoorstelling 'Amai'. Zijn nieuwe voorstelling zit vol muzikale vondsten. Hij zoomt in op zijn generatie, materialisme, liefde, relaties en angst. De kwaliteitskrant De Standaard was lyrisch over zijn laatste voorstelling en noemde Verelst een "briljante cabaretier" en "de talentrijkste Vlaamse cabaretier in lange tijd".

Kamal Kharmach

Kamal Kharmach beschrijft zichzelf op zijn website als "de rijzende ster van de Vlaamse comedy". Dat is niet gelogen, want in 2014 bereikte hij met zijn zelfrelativerende, bijna verlegen stijl de finale van Humo’s Comedy Cup. Sindsdien ging zijn carrière in stijgende lijn. In 2015 verzorgde hij het voorprogramma voor alle try-outs van Michael Van Peel.

De nu 29-jarige comedian put voor zijn observaties vooral inspiratie uit zijn ervaringen als jonge Vlaamse Marokkaan, sociaal werker, stadsbewoner en obees. Hij voert al lang een gevecht met de kilo's en kampt met een jojo-gewicht. Hij verscheen op de buis met passages in 'De Quiz van het Jaar', 'De Allesweter', 'De Slimste Mens' en 'De 3 Wijzen'. Vanaf oktober 2017 tourde Kamal door het Vlaamse land met zijn eerste volavond comedy voorstelling ‘De Schaamte Voorbij’.
 
Sinds vorig jaar mag Kharmach zich ook conferencier noemen. Onder de titel 'Mag ik even?' fileerde hij de gebeurtenissen van het jaar. Met ruim 800.000 kijkers op Canvas werd hij ook een waar kijkcijferkanon. Dit jaar mag hij dat nog eens overdoen met een nieuwe eindejaarsconference. De voorbije maanden verscheen hij op tv met 'Andermans zaken', een programma op Eén waarin hij ondernemers van kleine noodlijdende bedrijven hielp om hun zaak te redden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top