Nog vijf dagen tot ontknoping Vuelta: wie heeft de beste papieren?

Sport | Aanstaande zondag zit met de Vuelta de derde grote ronde van dit coronajaar er ook op. Met nog één aankomst bergop blijft het spannend afwachten wie de 75ste editie van de Ronde van Spanje zal winnen. Zoals de kaarten nu op tafel liggen, wordt het nog een driestrijd tussen Primoz Roglic, Richard Carapaz en Hugh Carthy.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de enige tijdrit van gisteren trok de Sloveen Roglic van Jumbo-Visma het laken naar zich toe. Roglic pakte zijn vierde ritzege in deze Vuelta en nam opnieuw wat marge ten opzichte van Carapaz (Ineos), die de leiderstrui kwijtpseelde, en Carthy (EF). Op de slotklim van de tijdrit wist Roglic een voorsprong uit te bouwen ten opzichte van zijn naaste belagers, waardoor Carapaz nu op 39 seconden volgt en Carthy op 47 seconden. Nummer vier in de stand, Daniel Martin (Israel), volgt al op bijna twee minuten.

Beslissing op La Covatilla

De vraag is waar Carapaz en Carthy het Roglic en Jumbo-Visma nog moeilijk kunnen maken. Het antwoord is simpel: op de voorlaatste dag. Voor de komende drie dagen krijgt het peloton een geaccidenteerd parcours voorgeschoteld waarbij de aanvallers aan zet zullen zijn, maar in de rit van zaterdag zal de eindbeslissing volgen met de laatste aankomst bergop. Zondag bollen we namelijk uit met de sprintersetappe in Madrid.

Etappe 17 wordt namelijk een heuse klauterpartij. Na een constant op- en afgaande race met vijf beklimmingen ligt de finish bergop in La Covatilla. Dit skiresort ligt op net geen 2.000 meter hoogte, de col is net geen tien kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1 procent en stroken waar we dubbele cijfers zien.

De Vuelta kwam vijf keer aan in La Covatilla. De laatste winnaar hier was uitgerekend Daniel Martin, de huidige nummer vier in de stand. We moeten daarvoor wel al terug naar het jaar 2011. Andere winnaars op La Covatilla zijn Santi Blanco (2002), Félix Cárdenas (2004) en Danilo di Luca (2006).

Lessen getrokken

Het contrast tussen de aangeslagen Roglic op La Planche des Belles Filles, waar hij op de voorlaatste dag van Tour zijn gele trui kwijtspeelde, en de stralende Roglic in Mirador de Ezaro gisteren kon niet groter zijn. Het was al even geleden dat Roglic nog eens een tijdrit had gewonnen, uitgerekend een tijdrit vorig jaar in de Vuelta.

Maar de Sloveen weet wat het is om een inzinking te krijgen op de allesbeslissende dag. Net als in de voorbije Tour zal de knoop doorgehakt worden op de voorlaatste dag. Toen zette Tadej Pogacar (UAE) een achterstand van 57 seconden om in een eindzege met 59 seconden voorsprong op Roglic.

Heeft Roglic zijn lessen getrokken uit de voorbije Tour? Weet de Sloveen deze keer wel stand te houden? Pakt hij zondag zijn tweede eindzege op een rij in de Vuelta? Volg de ontknoping van de Ronde van Spanje iedere dag live op Eén.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top