Check Your Blood Pressure Day: deze films jagen je hartslag de hoogte in

Geloof het of niet, maar vandaag 4 november is ‘Check Your Blood Pressure Day’. De dag werd vorig jaar in het leven geroepen om mensen erop te attenderen regelmatig hun bloeddruk te meten. Tijdens deze bloedstollende films hou je de vinger best aan de pols, want je bloeddruk zou weleens op hol kunnen slaan. Niet geschikt voor hartpatiënten!

Sicario (2015)

Kate Macer, een FBI-agente die graag volgens het boekje werkt, gaat voor een schimmige overheidsorganisatie werken om de drugstrafiek aan de Amerikaans-Mexicaanse grens aan banden te leggen. Het komt tot een explosie van geweld en er vallen heel wat doden. Kate vraagt zich af aan wat voor oorlog ze eigenlijk deelneemt: dat is het verhaal achter de beenharde maar ijzersterke politiethriller ‘Sicario’. Een zwartgallige, rauwe actieprent met onder anderen Emily Blunt, Josh Brolin, Benicio Del Toro en Victor Garber.
 
Regisseur Denis Villeneuve bezorgt de kijker een continu onrustgevoel en laat onomwonden zien hoe vuil de drugsoorlog kan zijn: geweld en bloed worden niet geschuwd. De muziek van de IJslandse componist Jóhann Jóhannsson maakt de film compleet. Vooral het akelige riedeltje in de openingsscène grijpt je direct bij de keel en versterkt de onheilsdreiging. In die openingsscène valt het team een afgelegen huis binnen en daar doen ze een akelige ontdekking.

Get Out (2017)

In 2017 verraste comedian Jordan Peel met zijn (fictieve) regiedebuut over de Afro-Amerikaanse fotograaf Chris en zijn blanke vriendin Rose. Het koppel is bijna een half jaar samen wanneer Rose haar vriend voorstelt aan haar ouders op hun landgoed. Op het eerste gezicht lijkt de ontvangst hartelijk te verlopen, al stelt Chris zich wel vragen bij het vreemde gedrag van de zwarte huisbedienden. Hoe langer Rose en Chris op het landgoed verblijven, hoe duidelijker het wordt dat een en ander er niet helemaal koosjer is…
 
De horrorfilm houdt de Amerikaanse geschiedenis van racisme en slavernij tegen het licht, en houdt de Amerikaanse samenleving tegelijk een spiegel voor. ‘Get Out’ is een ingenieuze, zenuwslopende film met heel wat gruwelijke scènes die tegelijkertijd tot nadenken stemt. Dat de film in het #BlackLivesMatter-tijdperk een gevoelige snaar raakt, werd alvast bewezen door het grote succes van de horrorprent in de Verenigde Staten. Een pluim ook voor hoofdrolspelers Daniel Kaluuya (‘Sicario’), Allison Williams (‘Girls’) en Bradley Whitford (‘The West Wing’).

Unsane (2018)

‘Unsane’ is een spannende thriller van Steven Soderbergh, gefilmd met een paar iPhones 7 Plus en ingeblikt op minder dan een maand tijd. Claire Foy kruipt in de huid van Sawyer Valentini, een bankbediende die gekweld wordt door neuroses en angstaanvallen, veroorzaakt door traumatische ervaringen met een stalker. Als een afspraakje uitloopt op een zoveelste paniekaanval, besluit Sawyer hulp te zoeken bij een psychiater. Nadat ze haar hart heeft gelucht, wordt ze verzocht om nog kort deel te nemen aan enkele tests, waarop ze tot haar eigen verbazing wordt opgenomen in de kliniek.
 
Van medebewoner Nate (sterk gespeeld door Jay Pharoah) leert Sawyer dat verzekerde patiënten bewust en tegen hun zin worden opgenomen om de kliniek rendabel te houden. Beangstigend. Bovendien denkt Sawyer haar stalker te herkennen in een van de medewerkers van de kliniek…
 
Voer voor de fans van horrorfilms met een beklemmende, beangstigende sfeer. Het filmen met smartphones draagt daartoe bij door de grove korrel op het beeld, het geluid en de bizarre close-ups.

Arrival (2016)

Tot slot een film om je verhoogde hartslag weer op een rustig en zelfs gezapig ritme te krijgen, zonder aan de nodige entertainment in te boeten. Voor fans van het betere sciencefictionwerk loont het de moeite om ‘Arrival’ te bekijken. De prent van regisseur Denis Villeneuve is een sterk staaltje intrigerende cinema, gedragen door oerdegelijke acteurs zoals Amy Adams, Jeremy Renner en Forest Whitaker. De meeslepende soundtrack van Jóhann Jóhannsson zet de kroon op het werk.
 
Als op verschillende plaatsen ter wereld mysterieuze gevaarten uit de ruimte neerdalen, krijgt taalkundige Louise Banks de leiding over een team van specialisten dat onderzoek gaat doen. Terwijl een wereldoorlog dreigt, zoekt Banks samen met wetenschapper Ian Donnelly koortsachtig naar antwoorden. Ze neemt grote risico’s om met de buitenaardse wezens in dialoog te gaan, maar moet eerst ontrafelen hoe de mensheid kan communiceren met de mysterieuze bezoekers. Die fascinerende zoektocht geeft tevens een inkijk in de wondere wereld van de linguïstiek.

Films

Bekijk alles
Top