Rauw en straalbezopen: Mads Mikkelsen viert het leven in 'Drunk'

Films | Film Fest Gent opende dit jaar met de Deense drinkfilm 'Drunk'. Proximus Pickx vloog in de drank en nam de zuipprent met Mads Mikkelsen onder de loep. Schol!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een braspartij, nu de lockdown in volle gang is en de horeca zwarte sneeuw ziet: toegegeven, de timing is ongelukkig. Of misschien komt de release net gelegen, want in de Deense film 'Drunk' van Thomas Vinterberg viert hoofdrolspeler Mads Mikkelsen meer dan ooit het leven en zijn geneugten. In deze barre tijden is het misschien net goed om ons eraan te herinneren wat voor moois het leven ons te bieden heeft.

Pas op, de film is géén reclame voor drankmisbruik, zo drukte Mikkelsen ons op het hart. Het is een beschonken experiment dat een Deense docent in een midlifecrisis zich laat aanpraten. Het gaat terug op de bewering van de Noorse psychotherapeut Finn Skårderud, die stelde dat mensen van ­nature een alcoholtekort van 0,5 g per liter in hun bloed hebben. Wat zou betekenen dat we pas na een paar pinten helemaal onszelf zijn. Het durft al eens zo te voelen, maar is het ook waar?

De Deense docent neemt samen met drie bevriende collega's de proef op de som: ze proberen 24 uur op 24 uur bezopen te zijn, in de hoop dat ze zo van het échte leven kunnen proeven. Zoals je al kan raden, verloopt niet alles volgens plan...

Dogma 95

Mikkelsen behoeft geen introductie, maar voor het gemak zullen we hem toch even voorstellen: de Deense steracteur huilde bloed in de gedaante van het booswicht Le Chiffre in de beste James Bond-film van de afgelopen decennia, 'Casino Royale', en speelde in het aangrijpende 'Jagten' van Thomas Vinterberg een van pedofilie beschuldigde onderwijzer die opgejaagd wordt door zijn mededorpsbewoners. Hij schitterde in lijf-aan-lijfgevechten met Benedict Cumberbatch in de superheldenfilm 'Doctor Strange' en als Death Star-ontwerper in 'Rogue One: A Star Wars Story'. Zijn glansrol op het kleine scherm kwam er in de gedaante van de belezen, erudiete kannibaal in drie seizoenen van de gesmaakte tv-serie 'Hannibal'.
 
Ook Vinterberg heeft naam gemaakt in het filmcircuit, en wel als medeoprichter van de spraakmakende filmbeweging Dogma 95. 'Festen' was een kwarteeuw geleden de eerste film in deze nieuwe stijl. Het begon destijds met een manifest, opgesteld door Vinterberg en die andere Deense beeldenstormer, Lars von Trier. Met Dogma 95 wilden ze terug naar de essentie van het filmmaken. Geen technologische hocus pocus, uitsluitend draaien op locatie met natuurlijk licht, op 35 mm, zonder toevoeging van muziek en met een camera die ze met de hand vasthielden. Een andere bekende Dogma-film is de dramakomedie 'The Idiots' van Von Trier uit 1998.

"'Festen' was een begin- en meteen ook een eindpunt", dixit Mikkelsen begin deze maand in De Standaard. "Wat ik aan Dogma 95 heb overgehouden, is de ambitie om steeds op zoek te gaan naar het waarachtige en het naakte."

Alcohol omarmen

In 'Drunk' speelt Mikkelsen onder regie van Vinterberg een beschonken leraar, maar vergis je niet: tijdens het draaien werd geen échte alcohol genuttigd. In een interview met entertainmentmagazine The Hollywood Reporter onthulde Mikkelsen dat de cast samen met Vinterberg ter voorbereiding wel de verschillende levels van intoxicatie uitprobeerde, "om te weten hoe een welbepaald alcoholpercentage in het bloed aanvoelt". Maar hij moest bekennen dat ze met z'n vijven eigenlijk wel genoeg ervaring hadden met alcohol om dronkenschap te kunnen acteren.

Tijdens het filmen werd er niet gedronken. "Dat zou niet houdbaar zijn: we hadden draaidagen van 12 uur", aldus Mikkelsen. "Dat is lang, als je voortdurend een alcoholpercentage van 1,2% moet aanhouden." Het spelen van een dronken persoon is volgens Mikkelsen onmogelijk als de acteur zélf dronken is. "Als je dronken bent luister je niet naar regieaanwijzingen. De set ontaardt in een speeltuin, met kinderen die hun eigen gang gaan."
 
De personages in 'Drunk' willen ervaren hoe het voelt om ongeremd te leven, maar uiteraard heeft het alcoholgebruik enkele kwalijke gevolgen. Toch eindigt de film niet op een sombere noot. De prent omarmt alcohol, aldus Mikkelsen. "In controleerbare mate", voegt hij er fijntjes aan toe. "Maar bovenal gaat de film over het omarmen van het leven."
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top