De hand van de meester in ‘Reservoir Dogs’

Films | Vanavond zendt VTM4 ‘Reservoir Dogs’ uit, het regiedebuut van één van de invloedrijkste regisseurs van de laatste decennia: Quentin Tarantino. Toen al was de hand van de meester duidelijk. Welke elementen verraadden zijn kenmerkende stijl?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tarantino’s geliefkoosde ingrediënten voor zijn succesrecept zijn intussen genoegzaam bekend, maar in welke mate waren die aanwezig bij zijn regiedebuut?

Tarantino stond meteen op de kaart met zijn langspeeldebuut. Zijn visitekaartje ‘Reservoir Dogs’ werd op het Sundance Film Festival in januari 1992 getrakteerd op een stormachtig applaus tijdens de aftiteling. De film kreeg een gelijkaardige respons in Cannes en op het Toronto Film Festival. 
 
Hoogst ongebruikelijk voor een film waarin wreedaardig geweld grossiert. En zo komen we bij een eerste typerend element: een voorliefde voor geweld, dat doorheen zijn gehele oeuvre een hoofdrol speelt. De misdaadthriller met Harvey Keitel, Michael Madsen, Lawrence Tierney, Tim Roth, Steve Buscemi en Chris Penn vertelt de nasleep van een mislukte overval, en de zoektocht naar een mol in de boevenbende. Tarantino schuwt het brute geweld niet, en vaak is het geweld zo over the top dat het komisch wordt – een bewuste keuze. 

Buitengewoon dialogist

Ten tweede zijn de dialogen in de film uit 1992 van buitenaards niveau – een typerend element dat later in al zijn films zou terugkomen. Tarantino is een buitengewoon dialogist, die middels dialogen spankracht en spanning in zijn films injecteert.

Een ander typerend element in het oeuvre van QT is het niet-lineaire verhaal, waarbij niet zelden gewerkt wordt met flashbacks en/of flashforwards. De cast bevat vaak enkele minder bekende acteurs/actrices, tezamen met gevestigde namen.
 
Een laatste element dat de stijl van de grootmeester typeert zijn de vele popreferenties. Tarantino is bezeten van films – voornamelijk oude (spaghetti)westerns. Hij propt zijn films consequent vol met referenties aan de popcultuur – verwijzingen die voornamelijk tot uiting komen in de soundtrack, die vaak songs bevat uit de jaren ‘60 tot ‘80.
 
Samengevat is ‘Reservoir Dogs’ het prototype van de toen verfrissende Tarantino-stijl: onbeteugeld geweld in het misdaadmilieu, vulgaire taal, popreferenties en een non-lineaire verhaallijn.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top