F1 keert terug naar Turkije: een primeur sinds 2011

Sport |

Het huidige seizoen in de Formule 1 ziet er helemaal anders uit dan andere jaren. Het kampioenschap vindt dit jaar vooral in Europa plaats, wat de andere jaren niet zo was. Na de wedstrijd in Imola gaat de volgende wedstrijd door in Turkije.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De veertiende manche van het kampioenschap neemt ons mee naar de oevers van de Bosporus, aan de zijde van Istanbul. Het is de zevende keer dat er een Grand Prix doorgaat. De laatste winnaar op het circuit van Istanbul Park, was Sebastian Vettel die er in 2011 met de winst ging lopen. Toen reed hij zijn ploegmaat bij Red Bull, Mark Webber, naar huis en ook Fernando Alonso liet hij in zijn Ferrari achter. 

Het circuit stond in 2005 voor het eerst op de kalender en kon meteen op populariteit rekenen. In bocht acht, een drievoudige bocht naar links, kunnen de wagens snelheden tot 250 kilometer per uur halen. 

Onvergetelijke momenten

Ondanks dat het circuit nog maar zeven keer op de kalender stond, kende de Turkse GP al heel wat spectaculaire gebeurtenissen. In 2005 verliep de race erg chaotisch. Juan Pablo Montoya reed op enkele ronden van het einde nog op de tweede plaats, maar wanneer hij de gedubbelde Tiago Monteiro voor de tweede keer wilde inhalen, liep het fout. Alonso kon hem opnieuw inhalen en Montoya eindigde uiteindelijk derde. 

Een jaar later won de Braziliaan Felipe Massa, de toenmalige teamgenoot van Michael Schumacher bij Ferrari, de eerste van zijn elf F1-overwinningen. Aan het einde van de race lag Alonso nog op de tweede plaats, maar in een ferme strijd met Schumacher moest de Spanjaard de duimen leggen aan Schumacher met slechts een tiende achterstand!

In 2010 verklaarde Vettel de interne oorlog aan zijn ploegmaat bij Red Bull, Mark Webber. Ze waren op zoek naar de dubbel, maar wanneer Vettel probeerde te passeren gaf de Australiër niet toe waardoor beide auto’s een fout maakten. De Duitser moest opgeven en Webber wist hoe dan ook de derde plaats te pakken te krijgen, achter Hamilton en Button. 

Wat anders dan een Mercedes?

Wie kan voor deze 14e van de 17 GP’s van het seizoen, die achter gesloten deuren worden betwist, voorkomen dat een Mercedes wint? Het team won voor de zevende keer op rij de constructeurstitel in Imola en stelde opnieuw een wereldtitel veilig met Hamilton die Bottas aan de kant zette.

Max Verstappen (Red Bull) lijkt het best uitgerust om de Mercedes in het gevaar te brengen. Hij bewees twee weken geleden al dat hij kan concurreren, maa zijn auto laat hem in de steek.

Daniel Ricciardo uit Australië keert met Renault terug naar de voorste gelederen na een moeilijk seizoen. Met 2 podia in de laatste 3 GP’s, houden we best rekening met hem. 

In het rijdersklassement wordt de spanning steeds minder en zijn er maar twee die de opperste titel kunnen behalen: Lewis Hamilton en teamgenoot bij Mercedes, de Fin Valtteri Bottas.

Voorafgaand aan deze ontmoeting heeft de regerend wereldkampioen 282 punten, tegenover de 197 punten van Valtteri Bottas en de 162 punten van Verstappen.

De Grand Prix is zondag 15 november te zien op Tipik vanaf 12:50.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top