Na een zwaarbevochten BO5 versloeg DAMWON Gaming het Chinese Suning met 3-1 in de grote finale van dit WK League of Legends. Het Koreaanse team kroonde zich zo tot wereldkampioen 2020 na meer dan een maand van competitie en een bijna vlekkeloos parcours.

Ze waren een van de favorieten om deze competitie te winnen. En ze bevestigden, op zijn zachtst gezegd, hun status in de grote finale van het wereldkampioenschap League of Legends 2020. DAMWON Gaming, gevreesd sinds het begin van de competitie, won de confrontatie met een score van 3 tegen 1 tegen Suning en een Chinees publiek dat teleurgesteld achterbleef.

De pletwals DAMWON startte goed aan de wedstrijd, ondanks een paar fouten aan beide zijden van de map. De Koreanen kregen genoeg speelruimte om een van hun door de tegenstand gevreesde versnellingen uit te voeren. Het tempo bepalen en de bovenhand nemen na minuut 15 behoren inderdaad tot de sterke punten van DAMWON, dat de eerste manche won.

Het tweede spelletje werd feller bevochten. Suning werd wakker en de flamboyante spelers van de Chinezen trokken de verhoudingen gelijk. Ook de fans lieten zich een eerste keer horen, die vrij stil waren gebleven nadat de Koreanen het stadion waren binnengekomen en de eerste manche hadden veroverd. We zagen een Bin en een SofM in grote vorm met exotische picks. De eerstgenoemde verheugde ons ook met een historische allereerste pentakill in de finale van de Worlds met… Fiora! De synergie tussen de twee spelers trok de stand weer gelijk.

De derde manche bleek nog spannender dan de vorige. Na een Koreaanse dominantie in early game, herstelde Suning het evenwicht. En wanneer de uitzonderlijke individuele kwaliteiten van DAMWON niet meer voldoende bleken, lieten ze een indrukwekkend teamspel optekenen, waardoor Suning geen enkele kans kreeg. In het vierde deel namen Ghost en Canyon, de ADC en de jungler, de teugels in handen. De jungler eindigde de wedstrijd met een score van 8-0-7. Met zijn toegebrachte schade torende hij boven zijn rechtstreekse tegenstander uit. DAMWON was meedogenloos en won dus verdiend de Summoner’s Cup.

Sinds de start van DAMWON twee jaar geleden in de Challengers Series Korea is de progressie flitsend. Het team ging van een minor league naar de kwartfinales van de Worlds in 2019 om een jaar later de 2020-editie te winnen. Dat verdient respect. Showmaker beloofde het in de voorbeschouwing op de grote finale, hij was er om de LCK in ere te herstellen. Na de finale van 2017 domineerden de Chinese teams namelijk de internationale competities. Missie volbracht, voor een publiek dat tijdens de eerste manche het astronomische cijfer van 3,2 miljoen toeschouwers bereikte.

Copyright afbeelding: Hugo Hu/Riot Games