Zeg het met een tattoo

Films | VTM 4 zendt zondag 'Papillon' uit, een verfilming van de cult-autobiografische roman van Henri Charrière. Tatoeages spelen een belangrijke rol in die film – de titel refereert naar de tatoeage van een vlinder op de borst van het hoofdpersonage. ‘Papillon' is uiteraard lang niet de enige film waarin dat het geval is. Tatoeages geven personages niet alleen een intimiderende look, de inkttekeningen of letters op hun huid vertellen vaak ook nog iets extra. Proximus Pickx zet enkele markante voorbeelden op een rij.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Papillon
 
De stevige vlindertatoeage op de borst van Henri Charrière (Steve McQueen) staat uiteraard symbool voor de vrijheid waar hij zo naar verlangt. Hunnam zit onterecht voor moord opgesloten in een beruchte, wrede en zwaar beveiligde gevangenis op Duivelseiland in Frans-Guyana. Om zijn vrijheid te herwinnen sluit hij een ongewone alliantie met Louis Dega (Dustin Hoffman), een valsemunter en verduisteraar. ‘Papillon’ (1973), geregisseerd door Franklin J. Schaffner, is niet alleen een drama over de verschrikkingen van het leven in een werkkamp midden in de jungle maar ook een ongelooflijk verhaal over een ongewone vriendschap en de vastberadenheid om vrij te zijn.


The Girl with the Dragon Tattoo
 
David Finchers verfilming van Stieg Larssons misdaadbestseller over sadisme en misogynie heeft natuurlijk meer te bieden dan de memorabele generiek met de Trent Reznor-cover van Led Zeppelin. Rooney Mara, bijvoorbeeld, in de rol van de cyberpunkster die clasht met onderzoeksjournalist Blomkvist (Daniel Craig). Mara piercete haar wenkbrauw, neus en lip maar heeft behalve een tattoo van haar naam op de bovenkant van haar borst een reuzegrote tattoo van een draak op haar rug. Er bestaat ook een Zweedse verfilming van de thrillertrilogie, met Noomi Rapace als computerhackster Lisbeth Salander. 


The Illustrated Man
 
Om het Japanse ‘Irezumi’ kan je niet heen als je een film wilt zien over de kunst van het tatoeëren maar 'The Illustrated Man' is ook niet mis als je een meer magische insteek op prijs weet te stellen. In dit sciencefictiondrama uit 1969 speelt Rod Steiger een man wiens tatoeages op zijn lichaam visioenen van een angstaanjagende toekomst verbeelden.  Meer nog, het door Steiger gespeelde personage beweert zelfs dat zijn tatoeages in het donker tot leven komen – letterlijk dus een levend canvas. Deze fascinerende visie op onheil en gevaar is gebaseerd op drie korte verhalen uit de collectie 'The Illustrated Man' van futurist Ray BradburyMemento 
 
De Britse regisseur Christopher Nolan leverde onlangs met ‘Tenet’ weer een straffe blockbuster af. Helemaal in het begin van zijn carrière draaide hij deze intrigerende neo-noirpuzzel over een verzekeringsagent met geheugenverlies (Guy Pearce) die de moordenaar van zijn vrouw probeert te vinden. Wat zijn Hollywooddebuut  - naar het kortverhaal ‘Memento Mori van zijn broer Jonathan - zo memorabel maakt is dat het hoofdpersonage post-its gebruikt, polaroids neemt of essentiële informatie zelfs op zich laat tatoeëren net omdat zijn kortetermijngeheugen het niet meer doet. 


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top