Deze documentaires zullen je doen twijfelen over dierlijke voedingsproducten

Films |
Dankzij enkele Bekende Vlamingen als An Lemmens, Clara Cleymans en Wannes Cappelle heeft veganistische voeding steeds meer bekendheid gekregen in Vlaamse huiskamers. Toch zijn veel Vlamingen nog niet overtuigd dat een veganistisch dieet zowel goed is voor mens als voor dier. Proximus Pickx werpt daarom een licht op enkele spraakmakende (Engelstalige) documentaires over veganisme. We willen er wel even op wijzen dat sommige beelden in deze documentaires schokkend zijn en niet geschikt voor minderjarigen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Earthlings

Deze documentaire is de veganistische versie van de waarschuwing voor kanker op pakjes sigaretten. 'Earthlings' heeft een reputatie opgebouwd als een schokkende documentaire waarin de gruwelijke behandeling van dieren in verschillende sectoren aan de kaak gesteld wordt. Zo filmen de makers met verborgen camera's in slachthuizen, bij broodfokkers, circussen en onderzoekslaboratoria. Dit alles wordt geduid door de vertelstem van Joaquin Phoenix.

Je kan deze documentaire bekijken op http://www.nationearth.com

The Game Changers

Voor deze documentaire volgden Arnold Schwarzenegger, Jacky Chan en James Cameron een aantal topatleten die een veganistisch dieet zijn gaan volgen. Veel deelnemers vinden dat hun prestaties en gezondheid zijn verbeterd nadat ze van dierlijke proteïnen zijn overgeschakeld naar plantaardige stoffen. Een aantal recensenten hebben de kwaliteit van het onderzoek naar cijfermateriaal in de documentaire bekritiseerd, maar dat maakt de boodschap van deze documentaire niet minder krachtig.

Je kan deze documentaire bekijken op Netflix.

Cowspiracy

In 'Cowspiracy' onderzoekt regisseur Kip Andersen de impact van de vleesindustrie op ons leefmilieu. De effecten blijken niet min: de veeteelt heeft een aanzienlijke invloed op de klimaatverandering, watertekorten en op de verzuring van oceanen door uitstoot van koolstofdioxide. De maker slaagt erin om op heldere manier uit te leggen waarom je dat sappig lapje rundsvlees de volgende keer beter in de supermarkt laat liggen. Bijzonder aan deze documentaire is dat het volledig is gecrowdfund.
 
Je kan deze documentaire bekijken op Netflix.

73 Cows

Jay Wilde was vroeger een Britse veehouder. Hij verdiende zijn brood met het slachten van koeien, tot zijn geweten begon te knagen. Jay koos voor een ommekeer in zijn leven door als een van de enige Britse veehouders te kiezen voor een veganistisch landbouwbedrijf. Zijn laatste koeien heeft hij niet naar de slachtbank geleid, maar gedoneerd aan een dierenbeschermingsorganisatie die de viervoeters hun leven in rust laat leiden. In deze korte documentaire kan je het inspirerende voorbeeld van Jay volgen.

Deze documentaire is momenteel te zien op Vimeo.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top