Waarom het eerste seizoen van 'Ratched' het grootste Netflix Original-succes is van 2020

Series | Streamingplatform Netflix heeft met zijn serie 'Ratched', een origin story van de slechterik uit 'One Flew Over The Cuckoo’s Nest', een absolute hit beet. De reeks werd in de eerste 28 dagen na zijn release wereldwijd zo'n 48 miljoen keer bekeken. Daarmee is 'Ratched' het best bekeken eerste seizoen van een Netflix Original voor dit jaar. Proximus Pickx tracht het succes te verklaren.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het geniale brein van Ryan Murphy

Ongetwijfeld zit het aangeboren talent van maker Ryan Murphy er voor iets tussen: de screenwriter/producer/regisseur was het brein achter tal van succesvolle series, zoals 'Nip/Tuck' (2003–2010), 'Glee' (2009–2015), 'American Horror Story' (2011–nu) en nu dus 'Ratched'. 

Murphy regisseerde en schreef ook het script van het romantische biodrama 'Eat Pray Love', dat gerust een kassucces genoemd mag worden. De Amerikaanse film uit 2010 met Julia Roberts, Javier Bardem en James Franco in de hoofdrollen, gebaseerd op de memoires van de Amerikaanse journalist Elizabeth Gilbert, bracht wereldwijd 204,6 miljoen dollar in het laatje, terwijl het budget 'amper' 60 miljoen dollar bedroeg.

De beklijvende plot

Murphy herwerkte het origineel scenario van ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’ naar een beklemmend relaas over een verpleegster met een jeugdtrauma, die terugkomt van de slagvelden van de Tweede Wereldoorlog en een carrière in de psychiatrie begint. Haar koele, rigide werkhouding slaat om in moederlijkheid en barmhartigheid wanneer een bijzondere patiënt opgenomen wordt: haar uit het oog verloren pleegbroer, die enkele priesters vermoordde op gruwelijke wijze. Ze ziet het licht en kweekt een geweten.
 
‘Ratched’ laat zich samenvatten als een psychologisch drama dat in het (onstabiele) hoofd kijkt van het hoofdpersonage (een wereldprestatie van Sarah Paulson), met een boeiend subplot over onderdrukte seksualiteit. Daarnaast geeft de reeks een ongemakkelijk beeld van de kille, beklemmende en unheimliche gang van zaken tussen de muren van de psychiatrische zorg in de nasleep van WOII – inclusief wrede experimenten, inhumane behandelingen en – oh jawel – de beruchte lobotomieën.

De wereldcast

Naast Sarah Paulson wordt de cast vervolledigd door Judy Davis, Sharon Stone, Cynthia Nixon, Jon Jon Briones, Alice Englert, Charlie Carver, Amanda Plummer, Corey Stoll, Sophie Okonedo, Finn Wittrock en Vincent D’Onofrio.

Alle castleden zetten een buitengewone prestatie neer, al kunnen we niet om de uitzonderlijke acteerkunsten van Paulson heen. Ze kroont zich tot koningin van deze reeks met haar gevoelig, subtiel en menselijk voorkomen. Ze slaagt erin om de duisternis en diepgang die het personage in zich draagt met een opmerkelijke naturel over te brengen op het scherm, met behulp van haar onmiskenbaar talent.

De weergaloze beeldvoering

De gepolijste horrorserie over een psychiatrisch gesticht valt in eerste instantie op door het fraaie visuele jasje. Er wordt met een breed pallet aan kleuren gewerkt, de framing is on point en de naadloze overgangen zijn van wereldklasse.

De serie onderscheidt zich met het elegante camerawerk van Simon Dennis, Nelson Cragg en Blake Mclure. De camerabewegingen zijn verfijnd, de kleuren hebben in elke scène een betekenis. Ja, de duivel zit werkelijk in de details.

De soundtrack

Last but not least: de harmonieus ingebedde soundtrack, die de acht afleveringen van het eerste seizoen begeleidt. De muziek roept echo's op van Alfred Hitchcock en bevat werk van vermaarde componisten als Philip Glass, Giacomo Puccini en Camille Saint. Voorgenoemde muziek draagt bij tot de elegante maar tegelijk beklemmende sfeer in de serie.

De score is het werk van Mac Quayle, die zich liet inspireren door de muziek van 'Cape Fear'.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top