Vijf redenen waarom ‘It’ (2017) beter is dan de miniserie uit 1990

Series | Vanavond zendt VIER de horrorklassieker ‘It’ uit, de remake uit 2017 van Stephen Kings gelijknamige boek uit 1986. In 1990 verscheen al eens een verfilming van het verhaal op de Amerikaanse zender ABC, in de vorm van een tweedelige miniserie. Proximus Pickx haalde zijn vergrootglas en scalpel boven voor een grondige vergelijkende studie en het betere fileerwerk.

Door Pickx

Deel dit nieuws

1. De productie

Uiteraard vond de miniserie plaats in de nineties, en is de kwaliteit navenant. Maar het is onmiskenbaar zo dat de remake van superieure kwaliteit is, zowel qua beeld, klank als setting, hetgeen de kijkervaring een stuk aangenamer maakt.

2. De humor

De remake kan je de stuipen op het lijf jagen en je doen schaterlachen in één en dezelfde scène. Het origineel focust meer op de pure angst die af te lezen is van de gezichten van de kinderen dan op de onderlinge relaties. Een wezenlijk element van het verhaal is het coming-of-age-aspect, hetgeen merkbaar beter uit de verf komt in de remake uit 2017.

3. De iconische scène

Iedereen weet welke scène we bedoelen. De huiveringwekkende sleutelscène die het verhaal in beweging zet: die waarin Pennywise zwaait met een afgebeten arm. Daarin moet de miniserie het afleggen tegen de bioscoopversie uit 2017: onze maag keerde om, ook al waren we voorbereid. Een pluim op de hoed van regisseur Andy Muschietti.

4. De clown

Elke ‘ninetieskid’ had nachtmerries over de Pennywise waar Tim Curry gestalte aan gaf; hij was angstaanjagend. De versie van Bill Skarsgård bezorgde ons evenzeer koude rillingen. Hij speelde het personage zoals Stephen King hem in zijn hoofd had: een duister, eeuwenoud kwaad dat er een duivels genoegen in schept om kinderen de stuipen op het lijf te jagen.

Dit is een ex-aequo, al slaagt Skarsgård er wel in om een tikkeltje meer diepgang in zijn clown te steken. Voeg daarbij betere speciale effecten, en de balans helt lichtjes over naar de versie van de Zweedse acteur.

5. De referenties

Muschietti propte zijn remake vol met referenties aan het boek van Stephen King. De ‘I Heart Derry’-ballon. De vermeldingen van de schildpad. Het Paul Bunyan-standbeeld. Al die subtiliteiten die de bioscoopfilm zo plezierig maken – zeker voor echte fans – ontbraken in de miniserie.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top