Hoe Jordan Peele eerst de comedy en dan de horrorwereld veroverde

Met ‘Get out’ maakte Jordan Peele een revolutionaire horrorfilm die racisme aan de kaak stelt en met ‘Us’ toonde hij dat hij nog meer in zijn mars heeft. Maar de horrorregisseur was enkele jaren geleden nog bekend als komisch acteur en sketchschrijver. Die carrièrewending is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen.

Jordan Peele groeide op in New York, waar hij ook naar de universiteit ging. Na twee jaar stopte hij met studeren om samen met Rebecca Drysdale een komisch duo te vormen. Peele deed aan improvisatiecomedy bij het befaamde ‘The Second City’ in Chicago, waar onder andere ook Bill Murray, Mike Myers, Steve Carell, Amy Poehler en Stephen Colbert hun carrières begonnen. In 2003 werd hij als acteur aangenomen bij het sketchprogramma ‘Mad TV’.
 
Daar leerde hij zijn comedypartner Keegan-Michael Key kennen. De twee deden tegelijk auditie voor ‘Mad TV’, en hoewel er eigenlijk maar een van hen bij de cast zou mogen komen, haalden de producers hen toch alletwee binnen omdat ze elkaar duidelijk bijzonder goed aanvoelden. Na vijf seizoenen verliet Peele de cast van ‘Mad TV’, maar hij bleef contact houden met Key. Samen maakten ze in 2012 hun eigen sketchprogramma: ‘Key & Peele’.
 
Dat programma werd enorm populair. ‘Key & Peele’ speelde in op en verdraaide stereotypen, nam racisme op de korrel, en was tegelijk absurd en hilarisch. De sketches gingen regelmatig viraal op Youtube, waar hun kanaal 2,55 miljoen abonnees heeft en waar hun video’s meer dan een miljard keer werden aangeklikt. Key en Peele waren gebeiteld als een bijzonder succesvol komisch duo, en Key mocht zelfs naast president Obama een typetje spelen tijdens zijn speech op het Correspondents Dinner.

De overstap

Maar Jordan Peele wilde het ook eens achter de camera proberen. Na ‘Key & Peele’ acteerde Key in enkele Hollywoodfilms, Peele wilde liever zijn eigen films maken. Hij had de ervaringen van zwarten in Amerika al komisch belicht, nu was het tijd voor de horrorkant. Fans van het sketchprogramma hadden al gezien dat de reeks vaak filmtechnieken gebruikte om de sketches een bepaalde sfeer te geven, dus die overstap was misschien kleiner dan je zou denken.
 
‘Get Out’ werd een bijzonder beestje in 2017. De film zette de ervaringen van zwarte Amerikanen om in een slim scenario, dat ook nog eens aantrekkelijk verfilmd werd. De kritieken waren lovend. Hoewel dat quasi nooit gebeurt met een horrorprent, volgde er een Oscarnominatie voor Beste Film. Peele ging naar huis met het beeldje voor Beste Scenario.
 
Peele bewees dus dat een comedy-acteur veel meer in zijn mars kan hebben dan een paar sketches en herhaalde zijn succes met ‘Us’ in 2019. Die film brak het record voor het best opbrengende openingsweekend voor een horrorfilm. Peele behandelt thema’s als onderdrukking en persoonlijke ontwikkeling met beelden waarvan je hart twee keer zo snel gaat slaan.
 
Tussendoor produceerde Peele ook de film ‘BlacKkKlansman’, over een zwarte agent die infiltreert in de KKK, en schreef en acteerde hij mee aan de reboot van de serie ‘The Twilight Zone’. Naar zijn volgende regieproject kijken we met argusogen uit.
 
Kijk vanavond om 22u25 naar ‘Get Out’ op VTM3.

Films

Bekijk alles
Top