Quarterbacks van 35+ die blijven schitteren in de NFL

In het algemeen beginnen topsporters rond hun 35ste na te denken over hun pensioen. Er zijn er ook heel wat die op dat moment al afscheid hebben genomen van hun sport.

Maar ondanks de hardheid van de NFL blijven heel wat quarterbacks op hoog niveau verder spelen na hun 35ste, of zelfs na hun 40ste. Een overzicht van de "opa's" van het American football. Jong geleerd, oud gedaan!

Tom Brady (43 jaar - Tampa Bay Buccaneers)

Tom Brady, die al een tijdje geleden zijn veertigste verjaardag vierde, is niet alleen heel erg aanwezig op het veld. Hij besliste dit jaar ook een nieuwe uitdaging aan te gaan. Nadat hij 20 jaar bij de Patriots speelde, waarbij hij onderweg zes titels binnenrijfde, gaat hij nu naar de Tampa Bay Buccaneers. Hij haalt ook zijn oude vriend uit New England, Rob Gronkowski, terug uit pensioen. Antonio Brown, de grillige maar getalenteerde receiver met wie hij vorig seizoen kort speelde, heeft ook de Tampa Bay Buccaneers vervoegd.Tom Brady kan bij de Bucs rekenen op een solide verdediging en op receivers van topkwaliteit. Precies wat hij de voorbije seizoenen moest missen in New England. Brengt hij Tampa Bay naar de Super Bowl? Dat zou een indrukwekkende prestatie zijn en in een eerder homogene NFC behoort het tot de mogelijkheden.

Matt Ryan (35 jaar - Atlanta Falcons)

Matt Ryan werd in 2008 in de 3de positie opgeroepen voor de Falcons en haalde al in het eerste jaar een titel binnen. Hij reeg de goede seizoenen aan elkaar en speelde de Falcons in 2016 naar de Super Bowl. Het scenario van deze match was bijzonder wreed voor Atlanta, want nadat de Falcons in het derde kwart 28-3 speelden, verloren ze met 34-28 na verlengingen.Vier jaar later haalt het team uit Georgia lang niet het niveau van 2016, maar bij het begin van dit moeilijke seizoen hing de verantwoordelijkheid van de verdediging van de Falcons niet enkel van Matt Ryan af. Coach Dann Quinn werd bedankt voor zijn diensten en Atlanta gaat resoluut voor de heropbouw. Zal Matt Ryan nog altijd dé quarterback van het team zijn in 2021? Dat is absoluut niet zeker.

Drew Brees (41 jaar - New Orleans Saints)

Met Tom Brady in Tampa Bay, Matt Ryan in Atlanta en Drew Brees in New Orleans telt de NFC South heel wat mature quarterbacks. Op zijn 41ste strijdt Drew Brees nog steeds voor zijn tweede ring sinds 2009. De Saints zijn al een tijdje favoriet in de NFC: ze tekenen present tijdens het gewone seizoen, maar laten het systematisch afweten tijdens de play-offs. Maar toch heeft Drew Brees zijn plekje veroverd in het pantheon van de quarterbacks. Hij is momenteel de absolute nummer één in passing yards, voor Tom Brady en Peyton Manning. Het gewicht van de jaren begint zich te laten voelen bij Drew Brees en zijn arm zou niet meer evenveel kracht hebben. Mogelijk is dit dus het seizoen van de laatste kans voor hem. Hopelijk is het nog niet te laat ...

Aaron Rodgers (36 jaar - Green Bay Packers)

Aaron Rodger werd in 2005 gedraft door de Packers en speelde tijdens zijn eerste drie seizoenen in Green Bay slechts zeven wedstrijden. Hij begint dus eigenlijk "maar" aan zijn dertiende seizoen. In het seizoen 2010 was deze Californiër winnaar en MVP van de Super Bowl XLV en hij werd ook tijdens het gewone seizoen twee keer tot MVP verkozen (in 2011 en 2014).Hij wordt soms omschreven als een ietwat knorrige leider, maar als het erop aankomt, is hij precies en betrouwbaar. Zijn verhouding touchdowns/onderscheppingen is ook een van de beste in de competitie en zijn carrière-rating bedraagt meer dan 100,0. Na de finale van de NFC Conference vorig seizoen (een nederlaag tegen de San Francisco 49ers) blijven de Packers kanshebbers voor de play-offs dit jaar.

Ben Roethlisberger (38 jaar – Pittsburgh Steelers)

Net zoals Tom Brady, met wie hij lang de degens heeft gekruist in de Conference AFC, kan Ben Roethlisberger dit jaar rekenen op een uiterst sterke verdediging bij de Steelers. Big Ben (38) was een seizoen out omwille van een blessure aan de elleboog. Hij bewijst dat hij een van de beste quarterbacks van de League blijft, ook al zijn de twee Super Bowls die hij heeft gewonnen al eventjes geleden (2005 en 2008). De strijd tussen Pittsburgh en Baltimore aan de top van de AFC North belooft tot het einde spannend te worden.

Philip Rivers (38 jaar – Indianapolis Colts)

Na 16 seizoenen bij de Chargers heeft Philip Rivers Californië vaarwel gezegd om naar Indianapolis te trekken. Een echte revolutie voor hem: toen het team van San Diego in 2017 naar Los Angeles verhuisde, verkoos hij elke dag het traject af te leggen zodat zijn familie niet hoefde te verhuizen. Hij was met andere woorden vier uur per dag onderweg (zonder de files rond Los Angeles mee te rekenen).Met zijn 38 jaar liggen de beste jaren van Philip Rivers duidelijk achter hem en het zou zelfs zijn laatste seizoen kunnen zijn. Hij ervaart soms momenten van afwezigheid die hij cash betaalt op het vlak van onderscheppingen. Nadat hij vorig seizoen niet minder dan 20 ballen in de handen van de verdedigers van de tegenstander stuurde, gaat hij dit jaar in hetzelfde tempo verder.

Ryan Fitzpatrick (37 jaar – Miami Dolphins)

Ryan Fitzpatrick heeft er niet minder dan acht verschillende teams op zitten in de NFL. Vorig seizoen ging hij naar Miami en dit jaar zal hij als quarterback spelen in afwachting dat rookie Tua Tagovailoa het kan overnemen. Tua werd in 5de positie opgeroepen in 2020. Hij begon tegen de New York Jets in week 6 en zijn coach heeft bevestigd dat hij vanaf nu de quarterback zou zijn. Het Tua-tijdperk is dus begonnen in Miami. Betekent dit dan ook het einde van de carrière van Fitzmagic?

Andere bekende voorbeelden

Het aandeel oudere quarterbacks is hoog in de huidige NFL, maar andere legendarische quarterbacks deden het hen al voor en konden zo records in gepasseerde yards of touchdowns breken. Peyton Manning, die met Tom Brady strijdt om de titel van beste quarterback van alle tijden, stopte op zijn 39ste na een Super Bowl-overwinning met de Denver Broncos.Joe Montana, de legende van de 49ers, stopte op zijn 38ste bij de Chiefs, net zoals John Elway, de vroegere quarterback die nu general manager is bij de Denver Broncos.Dan Marino wordt beschouwd als de beste quarterback die nooit de Super Bowl heeft gewonnen (hij verloor in 1985 van de 49ers van Joe Montana). Hij zei de Dolphins op 38-jarige leeftijd vaarwel.Zij hebben allemaal een plekje in de Hall of Fame veroverd.

De teams die door rookies worden geleid

In tegenstelling tot deze teams die leunen op de ervaring van hun doorwinterde quarterbacks, zijn er ook drie teams die rekenen op hun rookies. Naast Tua Tagovailoa (22) in Miami gaat het ook om de nieuwkomers Joe Burrow (23) en Justin Herbert (22). Joe Burrow, door de Cincinnati Bengals met de eerste keuze van de laatste draft geselecteerd, won vorig seizoen het NCAA-kampioenschap (dat de beste universiteitsteams samenbrengt) met LSU (Louisiana State University) en de Heisman Trophy voor beste speler van het seizoen. Vanaf het begin van het kampioenschap was hij quarterback en hij heeft dit seizoen al goede dingen laten zien. Het zou wel eens kunnen dat Cincinnati de toekomst met een gerust hart tegemoet kan zien. Justin Herbert begon zijn universitaire carrière aan de universiteit van Oregon, zijn geboortestaat. Nadat hij het seizoen op de bank was begonnen bij de Los Angeles Chargers, profiteerde hij van het forfait van Tyrod Taylor in week 2 (een teamarts prikte zijn long door terwijl hij hem een injectie gaf) en zo kon hij zijn kans grijpen. Zullen deze quarterbacks er nog bij zijn op hun 35ste? Afspraak in 2035!

Nieuws

Bekijk alles
Top