Halloweek: Welk horrorgenre verkies jij?

De traditie dicteert dat we rond Halloween gezellig met een dekentje een gedimde lichten naar gruwelijke horror kijken. Maar niet elke horrorfilm is dezelfde en elk subgenre heeft zijn eigen clichés. Om je de ideale nagelbijter te helpen kiezen, zet Proximus Pickx enkele soorten op een rijtje.

Slasher

Een groep vrienden ziet de aantallen één voor één slinken terwijl een gemaskerde moordenaar met een veelal uniek wapen hen allemaal een kopje kleiner maakt. Of de doder nu gemotiveerd is door wraak zoals in ‘I Know What You Did Last Summer’ of een geestesstoornis zoals in ‘Psycho’, of hij een mens is zoals in ‘Scream’ of een bovennatuurlijk wezen zoals in ‘A Nightmare on Elm Street’: iedereen moet eraan geloven.

Monster

Dit is het territorium van vampieren, weerwolven, mummies, zombies en alle andere monsters die de filmmakers kunnen bedenken. Historisch gezien zijn de monsters vaak een afspiegeling van angsten van de bevolking. Zo is Dracula een karikatuur van de rijke elite, vertegenwoordigt Frankenstein de wetenschap die te ver gaat en staan alle creaties van auteur H.P. Lovecraft voor een gevoel van machteloosheid in een oneindig en onbezorgd universum. Soms is het ook gewoon leuk om te zien hoe een mens in een wolf verandert, natuurlijk.

Geest

‘Paranormal Activity’, ‘Poltergeist’, ‘Unfriended’, ‘The Boy’… In al deze films merken families of vriendengroepen dat er een paar onverklaarbare gebeurtenissen plaatsvinden, waarvan achteraf blijkt dat een geest met hen solt. De geest dwaalt gewoonlijk nog rond in de muren van een huis en manipuleert voorwerpen om zijn aanwezigheid kenbaar te maken. Het begint met een paar kastjes die schijnbaar uit het niets dichtslaan, en eindigt met personages die in het rond geslingerd worden door onzichtbare krachten.

Alien

Net zoals bij monsterfilms, kunnen filmmakers erg creatief zijn met hun angstwekkende aliens. Soms zijn ze superjagers, zoals in de franchises ‘Alien’ of ‘Predator’, soms nemen ze mensenlichamen over zoals in ‘The Thing’, en soms schieten ze open en bloot met lasers op alles wat beweegt, zoals in ‘Mars Attacks!’. Het verschil met monsterfilms, is vooral dat de aanvallers in dit geval niet bovennatuurlijk zijn, maar gewoon afkomstig van een andere planeet. Technisch gezien betekent dat dat deze films ooit waarheid kunnen worden…

Foltering

Je wordt wakker in een weinig verlichte kamer met betonnen muren en zonder ramen. Je zit in een doktersstoel en hebt een zwaar mechanisch toestel op je hoofd. Voor je staat een televisiescherm, waarop vanuit de ruis een gezicht verschijnt. “Wil je een spel spelen?” Variaties hierop zijn hoe talloze horrorprenten starten, van de ‘Saw’-reeks tot de ‘Hostel’-films. Personages moeten vaak een hel doorstaan om uit hun gevangenschap te ontsnappen. ‘Saw’ probeert de folteringen nog met enige ironie in beeld te brengen, maar veelal kunnen deze films nog het best omschreven worden als gratuite martelporno.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top