Belgische animatiefilms van wereldniveau

Films | Liefhebbers van animatie over de hele wereld vieren vandaag International Animation Day. Op die dag wordt de kunstvorm in de bloemetjes gezet, dus brengt Proximus Pickx hulde aan de animatiehelden uit eigen land. Maak hieronder kennis met enkele filmmakers!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jef Cassiers

Antwerpenaar Jef Cassiers werd samen met zijn broer Cois bekend als komiek en dat opende de deuren naar de Vlaamse filmwereld. Hij speelde van de jaren 50 tot de jaren 80 in verschillende komische films en portretteerde iconische typetjes zoals ‘Het Manneke’ en ‘De Alverman’. In 1984 regisseerde hij een jeugdfeulleton, en ook de allereerste Vlaamse tekenfilm: ‘Jan Zonder Vrees’. De herwerking van de roman van Constant de Kinder met stemmen van onder andere Jan Decleir is een shot pure nostalgie voor iedereen die de film als kind zag.

Jonas Geirnaert

Wie de simplistische en vaak (opzettelijk) slechte animatie van ‘Kabouter Wesley’ ziet, zou misschien kunnen denken dat het brein erachter niet veel afweet van animatietechnieken. Niets is echter minder waar. Jonas Geirnaert studeerde animatie in Gent en zond zijn eindwerk ‘Flatlife’ naar het Filmfestival van Cannes in 2004. Daar ging uiteindelijk naar huis met de juryprijs. De kwade kabouter ontstond trouwens toen Geirnaert een uitlaatklep nodig had tijdens het nauwgezette animeren van zijn eindwerk. Geirnaert is overigens niet de enige in het ‘De Ideale Wereld’-kamp die overweg kan met animatie. Ook Thomas Huyghe en mede-Neveneffect Jelle De Beule studeerden animatie in Gent.

Ben Stassen

Luikenaar Ben Stassen had weinig zin om in de voetsporen van zijn cider brouwende ouders te stappen, dus ging hij film studeren in de Verenigde Staten. Intussen heeft hij zijn eigen productiebedrijf nWave Pictures en heeft hij al meer dan tien internationale animatiefilms op zijn naam staan, waaronder de reeks rond de schildpad Sammy. Zijn doorbraak kreeg hij met ‘Fly Me to the Moon’, over drie vliegen die in de Apollo 11 naar de maan meereizen. Dat was in 2008 de eerste animatiefilm ooit die van in het begin volledig werd opgebouwd voor een 3D-ervaring.

Aubier en Patar

Stéphane Aubier en Vincent Patar leerden elkaar kennen op school in Brussel in 1985. Ze voelden elkaar goed aan en begonnen samen animatiefilmpjes te maken. Ze experimenteerden met stop-motion, en daaruit ontstond de reeks ‘Panique au Village’. In 2009 maakten ze een langspeelfilm met dezelfde naam en dezelfde figuurtjes: Paard, Cowboy en Indiaan. De lichtjes gestoorde film was in 2009 de eerste stop-motionfilm ooit die op het Filmfestival van Cannes gedraaid werd en viel overal in de prijzen. Een Oscarnominatie kon dan weer niet verzilverd worden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top