Statistieken JPL: onvolledige speeldag, sprekende cijfers

Sport |
De tiende speeldag van de Jupiler Pro League is niet volledig afgewerkt: door het coronavirus moesten enkele wedstrijden worden uitgesteld. Enkele vaststellingen: Europees actief zijn kost punten en het wordt flink knokken om bij de eerste vier te eindigen. 
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Van de tiende speeldag werden maar zes wedstrijden afgewerkt en die geven voldoende stof voor een analyse. Zo staan momenteel 11 ploegen binnen 6 punten van elkaar: een compacte groep die garant staat voor een felle strijd om een plekje in de top vier te bemachtigen.
 
Nieuwe leider
 
Charleroi heeft een wedstrijd minder gespeeld dan zijn rechtstreekse concurrenten en kan dus opnieuw aan de leiding van het klassement komen als het de inhaalwedstrijd tegen Waasland-Beveren wint. Ondertussen heeft de JPL een nieuwe leider: Royal Antwerp FC. Na winst in de Beker van België afgelopen augustus verovert de Great Old stilaan een plaats onder de titelkandidaten. Het begin van het seizoen ging moeilijk, met een 4 op 12, maar nadien kon de club met stamnummer 1 een indrukwekkende 16 op 18 neerzetten, met 18 doelpunten in de laatste 6 wedstrijden (dus een gemiddelde van 3 per wedstrijd). Alles loopt op wieltjes voor de troepen van trainer Ivan Leko: Antwerp was ook de enige ploeg die tijdens de week Europees speelde en dit weekend toch kon winnen. 
 
Spectaculaire en doeltreffende promovendi
 
Beerschot verloor dan wel de Antwerpse derby, maar de ploeg van trainer Losada blijft garant staan voor mooi voetbal en spektakel. Net als OH Leuven brengen de Mannekens nagenoeg dezelfde spelers tussen de lijnen als vorig seizoen in 1B: een bewijs dat de ploegen uit de 'tweede klasse' hun mannetje kunnen staan in 1. De twee promovendi, Beerschot en OHL, staan op amper 2 punten van de 1e plaats in de hoogste klasse.
 
Oostende, de positieve verrassing
 
De andere verrassing van het seizoen in de JPL tot dusver is KV Oostende dat net als Cercle Brugge een heel ander seizoen doormaakt dan vorig jaar. Na de 3-0 zege tegen Zulte Waregem (met 3 goals in 6 minuten!) tellen de kustjongens nu al 15 punten, dus 7 minder dan wat de ploeg vorig seizoen behaalde in 29 wedstrijden. KV Oostende kan dit seizoen vooral rekenen op een ijzersterke verdediging: met slechte 8 tegengoals heeft de ploeg van Alexander Blessin de op één na beste verdediging van 1A. Alleen Charleroi doet beter met 7 tegendoelpunten. Guillaume Hubert, de doelman van KVO, pakte al 4 clean sheets dit seizoen.
 
Offday voor de Rouches
 
Standard kende een totale offday in Sint-Truiden: de Rouches speelden wellicht hun slechtste wedstrijd van het seizoen op Staaien waar ze al sinds april 2007 (!) niet meer konden winnen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top