Halloweek: Wanneer de vloek van het horrorgenre hard toeslaat

Gruwelijke moorden, bizarre ongevallen, onverklaarbare ziektes… soms is de grens tussen de horrorfilm en de realiteit erg vaag. Meer dan eens sloeg de tragedie toe bij acteurs die net een horrorprent ingeblikt hadden. En sommigen speculeren dat er sprake is van een vloek. Oordeel vooral zelf.

Jack MacGowran

Burke Dennings is het personage dat in de horrorklassieker ‘The Exorcist’ uit het raam gegooid wordt door de kwadaardige entiteit die een jong meisje heeft overgenomen. Hij werd gespeeld door de toen 54-jarige acteur Jack MacGowran, maar nog voor de film in 1973 in de zalen kwam, liet hij het leven. De acteur werd het slachtoffer van een griepepidemie. Ook Wasiliki Maliaros, die een bijrol speelde, kwam een maand later om.
 
Dat zijn niet de enige griezelige gebeurtenissen die de film plaagden. Zo brandde tijdens het filmen een hele set af, alleen het kamertje waar het bezeten meisje verbleef, werd gespaard. Toen de film in première ging, sloeg een bliksemschicht in op een houten kruis aan de overkant van de straat van waar de film getoond werd. De producers waren er zozeer van overtuigd dat hun film vervloekt was, dat ze een priester lieten komen om iedereen te zegenen.

Gregory Peck

Het leek wel alsof iets of iemand niet wilde dat ‘The Omen’ gedraaid werd. Twee maanden voor de eerste draaidag van de film over een jongentje dat weleens de antichrist zou kunnen zijn,  sloeg het noodlot toe bij Gregory Peck, die de adoptievader van het jongentje speelt. Zijn eigen zoon pleegde namelijk zelfmoord. Peck zette door, maar toen zijn vliegtuig naar Londen opsteeg, werd die geraakt door een bliksemschicht, schijnbaar de uitgelezen manier voor een hogere kracht om ongenoegen te uiten.
 
De film werd toch gemaakt, maar nadien was het onheil nog niet voorbij. Special effectsartiest John Richardson raakte betrokken in een zwaar verkeersongeval toen hij op Belgische wegen reed voor zijn volgende project. Hij overleefde de crash, maar zijn vriendin, die naast hem zat, niet.

Dominique Dunne

Poltergeist’ gaat over een familie die een vloek over zichzelf uitroept door in een huis te gaan wonen dat bovenop een oude begraafplaats staat. Nadien leek het wel alsof ook de cast vervloekt was. Dominique Dunne speelde de rol van de tienerdochter van de familie. Kort nadat de film in 1982 in de zalen kwam, werd ze aangevallen door haar ex-vriend, die haar wurgde en zo vermoordde.
 
Heather O’Rourke speelde het kleine meisje dat door de televisie begeesterd raakt. Ze acteerde ook nog in de twee sequels, maar kwam nadien op amper 12-jarige leeftijd om het leven. Door een foute diagnose kreeg een aandoening aan haar darmen vrij spel, en de rest is geschiedenis.

Sharon Tate

Het magazine ‘Vanity Fair’ noemde ‘Rosemary’s Baby’ de meest vervloekte film ooit. Filmcomponist Krzysztof Komeda gleed een jaar na de releasedatum uit en belandde door de harde val in een coma. Kort nadien overleed hij. Producer William Castle moest opgenomen worden in het ziekenhuis met nierstenen, en zo zijn er nog wel een paar voorbeelden te vinden.
 
De meest gruwelijke gebeurtenissen die aan de film over een vrouw die zwanger wordt van de duivel gelinkt worden, zijn die rond actrice Sharon Tate, die zelf geen rol had in ‘Rosemary’s Baby’, maar wel gehuwd was met regisseur Roman Polanski. In het eerste jaar nadat de film in de zalen kwam, drongen leden van de sekte van Charles Manson binnen in hun woning. Ze vermoordden vijf personen waaronder Tate, die op dat moment 8,5 maanden zwanger was.

Vic Morrow

Soms slaat het noodlot nog tijdens het filmen toe. Tijdens de opnames van de film ‘The Twilight Zone’, gebaseerd op de gelijknamige reeks over bizarre gebeurtenissen, moest een helikopter over een brandend Vietnamees dorp vliegen terwijl hoofdrolspeler Vic Morrow twee kinderen redde. Een explosie zorgde ervoor dat de helikopter omringd werd door vlammen, waarna de piloot de controle verloor.
 
Het toestel crashte, bovenop de acteur en de twee kinderen, die het alle drie niet overleefden. De regisseur werd nadien onschuldig bevonden voor onvrijwillige doodslag, maar moest wel toegeven dat de kinderen daar volgens de wetgeving rond kinderarbeid eigenlijk niet hadden mogen zijn. Het incident leidde tot heel wat meer toezicht op filmsets.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top