Docureeks ‘A Perfect Crime’ is een must-see op Netflix

De bewierookte Netflix-reeks ‘A Perfect Crime’ laat zijn licht schijnen over de moord op de Duitse politicus Detlev Karsten Rohwedder, die op 1 april 1991 met drie kogels afgemaakt werd in zijn woning in Düsseldorf. De vierdelige docuserie spit de zaak tot op de bodem uit.

Drie kogels, een hoofdverdachte die zijn geheim meenam in zijn graf en genoeg onbeantwoorde vragen om de samenzweringsmachine van de nodige brandstof te voorzien: de dood van Detlev Karsten Rohwedder in 1991 had alles in zich om de Duitse versie van de moord op John F. Kennedy te worden.
 
De sociaaldemocraat Rohwedder was belast met het toezicht op de denationalisatie van duizenden staatsbedrijven na de samensmelting van Oost- en West-Duitsland. Onder zijn toezicht zou 94% van de bedrijven die ooit eigendom waren van de socialistische Oost-Duitse staat overgenomen worden door West-Duitse en internationale investeerders; een transitieproces waarbij miljoenen jobs op het spel stonden.

Drie verdachten

In Berlijn woedden volop demonstraties tegen deze evolutie, toen Rohwedder op het punt stond om zijn ontslag in te dienen in december 1990. Toenmalig bondskanselier Helmut Kohl kon hem ompraten. Vier maanden later werd de 58-jarige Rohwedder door een sluipschutter afgemaakt in zijn woning.
 
De vierdelige documentaire reconstrueert de moord op Rohwedder vanuit het standpunt van drie verdachten: ten eerste de Rote Armee Fraktion (RAF), een links-extremistische terreurgroep die de moord opeiste in een boodschap die op de plaats delict achtergelaten was. Ten tweede misnoegde ex-leden van de Oost-Duitse geheime politie. Ten derde een ongespecificeerde West-Duitse tegenstander die zich voordeed als extreemlinkse militant als dekmantel.
 
Op de plaats delict werd een haar gevonden, dat tien jaar later met DNA-technieken geïdentificeerd werd als een haar van RAF-lid Wolfgang Grams. Die stierf in onopgehelderde omstandigheden bij een schietpartij tijdens zijn arrestatiepoging in 1993.
 
De reeks werd een week voor de 30ste verjaardag van de Duitse hereniging gelanceerd, op 3 oktober jongstleden. Dezer dagen maakt overigens ook een andere misdaaddocu furore op Netflix: 'American Murder: The Family Next Door'.
 

Series

Bekijk alles
Top