De laatste editie van de DreamHack Open, oorspronkelijk DreamHack Rotterdam, is afgelopen zondagavond afgerond. Van de 16 teams die meededen aan de strijd richting de titel, wist slechts één team de trofee te winnen en zich daarenboven te kwalificeren voor de IEM Global Challenge. We blikken terug op de eindfase van de competitie, die je live op Pickx hebt kunnen meemaken.

Upper bracket

De eerste van de twee halve finales van deze upper bracket hadden we reeds besproken in onze preview over het evenement. Die wedstrijd tussen Astralis en Fnatic eindigde in drie maps, 2-1 voor de Denen. Aan de tweede wedstrijd, Team Vitality vs BIG Clan, kwam sneller een einde. Deze keer kwamen de Fransen beter voorbereid aan de start en ze namen met 2-0 (16-11/16-11) wraak op de nederlagen tegen de Duitsers.

De finale van de upper bracket volgde, met een van de twee teams die zich al kon kwalificeren voor de grote finale.

De Denen van Astralis hopen binnenkort hun voormalig en drievoudig majorkampioensteam te herenigen, maar wilden eerst es3tag nog een trofee bezorgen. Hij trekt binnenkort naar Cloud9, ook al is Team Vitality fel gekant tegen deze beslissing. Het Franse team rekruteerde onlangs dan weer een Belgische landgenoot, Nivera, de jongere broer van ScreaM. In ieder geval maakte het Franse team onder leiding van ZywOo komaf met de Denen in drie maps. Team Vitality was de eerste finalist.

Lower bracket

De lower bracket blijft in competities met dubbele eliminatie een essentieel element om verrassende teams op de voorgrond te zien treden en fantastische comebacks mee te maken.

Dat was trouwens het geval met het Deense team Heroic. Het team is erg jong, maar hun volwassenheid is voorbeeldig. In staat om prestaties te leveren die de beste spelers waardig zijn, houden de jonge Denen binnen dit collectief niet op indruk te maken.

Door in de groepsfase als 3e te eindigen in groep B, kwam het team al in de eerste ronde in de lower bracket terecht. Er was geen ruimte voor fouten. Een tweede kans bestond niet.

In de eerste ronde versloeg Heroic met gemak North, het derde Deense team in deze competitie, met een verdiende 2-0.

Vervolgens trof het in een moeilijkere tweede ronde Sprout. Het Duitse team had meer antwoorden en het was verrassend om ze in dit stadium van de competitie met zo’n goed niveau aan het werk te zien, maar de Denen slaagden er nog steeds in om de wedstrijd in hun voordeel te laten uitdraaien: 2-1.

Nadien was het BIG Clan dat Heroic probeerde te verslaan, echter zonder succes. Ironisch genoeg viel BIG nog sneller dan de landgenoten van Sprout. Heroic verloor wel wat van zijn pluimen, 2-1.

Het serieuze werk begon nu eindelijk voor de Denen. Drie gewonnen wedstrijden, maar de weg was nog lang.

In de halve finale van de lower bracket stond Heroic tegenover NiP. Ook de Zweden kwamen van ver. Een plaats in de finale tegen Astralis stond op het spel.

De Zweden verloren zwaar op Train, de door hun gekozen map: 16-3. NiP verloor de wedstrijd op de derde map, waardoor de spelers met een bittere smaak achterbleven.

Heroic ontmoette na NiP dus het grote Deense team Astralis. Misschien heb je de ESL One Cologne gezien, maar deze wedstrijd was een déjà vu en één ding is zeker: de Denen zouden als winnaar van het virtuele podium stappen.

De strijd ging van start op Nuke. De map wordt heel vaak gekozen door Astralis, maar het is wel degelijk Heroic die de eerste map mocht kiezen! Na twee overtimes was de score 22-20 in het voordeel van Heroic, 1-0.

Daarna was Inferno gastheer voor de twee teams. Astralis won met 16-8, 1-1.

De laatste map, standaard gekozen, werd Vertigo. In het verleden konden beide teams een goed niveau etaleren op het gebouw in de steigers.

Natuurlijk kan er maar één winnaar zijn en deze keer was dat Heroic. De comeback mocht heldhaftig genoemd worden. Van de bodem van de lower bracket naar de grote finale, het is iets dat weinig teams hebben kunnen doen op dit niveau.

Grote finale

Dit was de laatste stap voor de twee Europese organisaties. De favoriet bleef Team Vitality, ongeslagen in de upper bracket, maar ook Heroic was ongeslagen. De laatste finale tussen deze twee teams was de ESL One Cologne. Heroic won de BO5 toen met 3-0. De Fransen wilden revanche nemen.

De ultieme BO5 begon op Overpass, de Franse keuze, en halfweg stond Vitality 9-6 voor. Maar toen ontbond niko zijn duivels. De Deen was in zeer goede vorm en maakte dat duidelijk met een ace clutch. Maar het collectief haalt het op dit niveau altijd van het individu: 1-0 voor Vitality.

De tweede kaart was Nuke, een logische keuze van Heroic aangezien we ze in het verleden al hebben zien schitteren op de kerncentrale. Deze keer hadden we het gevoel dat Heroic goed stond, naar het beeld van TeSeS en zijn ace in de eerste ronde.

Desondanks kende de kaart een tweede overtime. De confrontatie kon wel eens lang duren. 22-20 en dus 1-1.

Op de derde map stond ZywOo bovenaan de tabel. Hij liet 28 kills noteren op Inferno, maar zoals eerder al gezegd is één sterk individu op dit niveau niet voldoende. Heroic bleef het beste team op deze map, 16-10. Heroic ging aan de leiding met 2-1 en had een matchbal in handen.

Vertigo was de laatste keuze van de Denen. De toeschouwers zagen een terugkeer van Vitality niet meteen gebeuren. Maar ZywOo mag nooit ten dode opgeschreven worden. Hij overtrof zichzelf met een gemiddelde van één kill per ronde (26 kills)! 16-10 voor de bijen, die de stand op 2-2 brachten. De laatste map zou alles beslissen.

Op papier had geen van beide teams het voordeel van de laatste kaart, dus alles was mogelijk. Statistieken kunnen misleidend zijn en het mentale is op dit niveau een van de belangrijkste aspecten voor de spelers.

En mentaal is het cadiaN die liet zien dat hij boven zijn tegenstanders en zelfs zijn teamgenoten stond, met 31 kills en een prachtige viervoudige kill als CT op Mirage.

Maar hij is niet de enige in zijn team die een aantal geweldige acties uit zijn mouw schudde. Het was opnieuw een actie van TeSeS die iedereen wegblies:

Een spray transfer op vier verraste Vitality-spelers, een actie van wereldklasse!

Het hele Heroic-collectief drukte zijn stempel op de laatste kaart, met een 10-5 halfweg. Ze spraken hun laatste reserves aan om een hels aanvalstempo op te leggen. De Denen wonnen uiteindelijk met 16-7.

Je DreamHack Open Fall-kampioen is dus Heroic! Weer eens bewijzen de Denen dat ze niet toevallig in Keulen zijn geraakt en nog minder op deze DreamHack. Het team vertrekt naast de titel met een kleine bonus van $33.000.

Natuurlijk blijft dit allemaal online, maar de Denen lijken te genieten van dit soort competitie. Afwachten of ze in staat zullen zijn om hun exploot te herhalen op het einde van het jaar en misschien zelfs in LAN, waarom niet?

Copyright afbeelding: DreamHack & ESL Gaming