Afgelopen weekend vonden de halve finales van het wereldkampioenschap League of Legends plaats. Deze twee wedstrijden, de laatste stap voor de grote finale op 31 oktober in het Pudong Football Stadium, hadden zowel goede als slechte verrassingen in petto.

22 teams hoopten aan het begin van de competitie om de Summoner’s Cup te winnen, die Funplus Phoenix opnieuw op het spel zette. Na een maand van competitie bleven er afgelopen weekend nog slechts vier teams over voor een plaats in de grote finale. Aan de ene kant, G2, seed 1 van Europa, tegen Damwon, seed 1 van de LCK, de Koreaanse competitie. Aan de andere kant was China goed vertegenwoordigd met twee teams: TOP Esports, de Goliath van de competitie, tegen Suning. China telde dus sowieso een vertegenwoordiger in de grote finale, mooie reclame voor het gastland.

G2 verslagen door de reus DAMWON

Kaas, de assistent-coach van MAD Lions, had het vorige week in een interview met onze journalist aangekondigd, DAMWON stoppen zou een moeilijke opgave worden. Heel moeilijk. De grote favoriet voor de titel heeft ondertussen een stevige reputatie opgebouwd. De grootste organisaties staan te trillen op hun benen voor aanvang van een confrontatie tegen het Koreaanse team. Of het nu in scrims of in officiële wedstrijden is, DAMWON is dreigend, besluitvaardig en zeer vaak juist in zijn beslissingen op de map. De balans tussen de agressiviteit in early game en hun terughoudendheid waarmee ze het spel vertragen wanneer dat nodig is, maakt de wedstrijden voor elke tegenstander erg ingewikkeld om aan te pakken.

De eerste manche van de wedstrijd werd duidelijk gedomineerd door DAMWON. Ondanks de individuele inspanningen van de G2’s stonden de Koreanen individueel, maar ook als collectief, boven het Europese team. Het macrospel stelde hen in staat om vanaf het begin te profiteren van hun voorsprong en in de 20e minuut een bonus van meer dan 10.000 gold te vergaren. Geconfronteerd met teams die getraind zijn om de voorsprong beetje bij beetje te vergroten en die profiteren van elke fout, moesten de G2’s een berg beklimmen om terug te komen in de ronde. Het bleek zinloos, de Koreanen wonnen een grote slag in de openingsronde van de BO5 en legden een masterclass op tegen de Europese favoriet.

Deze eerste manche werkte als een elektroshock voor de G2’s, die in het begin van de tweede game al veel overtuigender waren. Ze werkten een zeer goede early-midgame af en gebruikten Nuguri als voorgerecht om een beetje voorsprong te krijgen. De strategie loonde, G2 maakte gelijk.

DAMWON GAMING – © David Lee/Riot Games

Na de eerste twee rondes werd het vervolg, helaas voor de ninja’s, een eenrichtingswedstrijd. Tijdens de derde ronde probeerden ze de meubelen te redden, zonder succes. In de laatste manche waren de G2’s verloren op de map. Door de fouten in het begin van de wedstrijd op te stapelen, liep het team in minuut elf reeds 5k goud achter. Dat is onmogelijk op te halen tegen een team van het niveau van DAMWON, ondanks pogingen van Caps en Perkz die alles op alles zetten. De wil was er niet meer aan Europese kant. De Koreanen maakten een einde aan de confrontatie na 19 minuten, een record in de competitie.

DAMWON etaleerde opnieuw zijn onmetelijke kracht en zijn vermogen om de koninginnen van het spel neer te slaan tussen de 15e en 25e minuut. Dat talent maakte definitief komaf met elke kans op een titel voor Europa, van wie de laatste hoop rustte op G2 na de val van Fnatic vorig weekend tegen TOP Esports. Terwijl de twee teams elkaar reeds in de kwartfinales van de Worlds 2019 hadden ontmoet, werd deze wedstrijd spannender dan de 3-1-nederlaag van DAMWON vorig jaar. De Koreanen hadden aangekondigd dat ze met revanchegevoelens zouden terugkeren, en dat heeft zijn effect duidelijk niet gemist.

Suning, tegen alle verwachtingen in

Aan de andere kant van de boom werd een 100% Chinees duel afgewerkt. De twee teams kennen elkaar heel goed omdat ze in dezelfde competitie spelen en elkaar daarom tijdens de verschillende segmenten ontmoeten. Met een geschiedenis tussen beide teams die gedomineerd wordt door TOP Esports en een bijna foutloos parcours van die laatste, startte de LPL seed 1 als grote favoriet.

Suning had echter een paar verrassingen onder zijn hoed steken, TOP Esports moest incasseren in de eerste ronde. Ondanks een dominante lane-fase van JackeyLove en Knight, geholpen door hun jungler Karsa, verbrokkelde TOP Esports tijdens de teamfights. Het had sneller moeten gaan voor de Chinese kampioen, want wat betreft scaling was het inderdaad Suning dat uiteindelijk wist te domineren, gedragen door een Ezreal en een Azir. Ondanks hun status van underdog, haalde Suning het eerste punt binnen.

Met een deuk in hun trots probeerden de TOP Esports te antwoorden in de tweede ronde. In hun gretigheid en honger naar de overwinning lieten ze echter veel neutrale doelen door de vingers glippen. Gelukkig voor hen slaagden ze erin om te profiteren van de fouten van Suning en namen ze de leiding in de teamfights. TOP Esports liet zien dat nog niets beslist was, ze haalden manche 2 over de streep.

De laatste twee games waren in veel opzichten vergelijkbaar: een krachtmeting die gedomineerd werd door Suning, ondanks de hevige weerstand van zijn tegenstander, het ontbreken van individuen aan de TOP-kant, en een beslissend duo jungle/support bij Suning. JackeyLove en 369 waren duidelijk de te kloppen mannen voor Top Esports, dat een speciale inspanning deed om ze een kopje kleiner te maken in de 3e ronde. De ronde eindigde met een grote versnelling van Suning, dat wachtte op het juiste moment om zijn tegenstander knock-out te slaan. De TOP Esports bevonden zich in dezelfde positie als een week eerder.

Maar deze keer geschiedde het wonder niet. Er kwam geen legendarische reverse sweep voor het schip van TOP Esports-team, dat in de laatste ronde zonk. Suning veroverde voor het eerst een ticket voor de Worlds-finale.

Karsa in tranen na de confrontatie – © David Lee/Riot Games

Het is een hoogstaande finale die ons komende zaterdag om 18u te wachten staat. Wie van DAMWON, de winnaar waar we al een maand op wachten, of Suning, de Chinese seed 3 die voor een stunt van formaat heeft gezorgd door de finale te bereiken tegen teams die op papier superieur waren, zal deze BO5 winnen die majestueus belooft te worden? Wie zal de Summoner’s Cup in de lucht mogen steken? We spreken zaterdag af op de streams van Riot om samen de afloop te ontdekken.

Copyright afbeelding: David Lee/Riot Games