On this day: Michael Jordan viert zijn NBA-debuut

26 oktober 1984 zal voor eeuwig te boek staan als de dag dat de beste basketballer aller tijden voor het eerst het NBA-parket betreedt. Michael Jordan viert die dag zijn langverwachte debuut tegen de Washington Bulllets.

Met een collegetitel op zak en een gouden olympische medaille om de hals kan Michael Jordan adelbrieven voorleggen bij zijn debuut in de NBA. Op 26 oktober 1984 is het eindelijk zo ver. Onder een staande ovatie viert hij zijn debuut bij de Chicago Bulls in de hoogste Amerikaanse basketbalcompetitie. De wedstrijd tegen de Washington Bullets, tegenwoordig de Washington Wizards, zou de geschiedenis in gaan als de start van een fenomenale carrière.

Aanvankelijk nog in de schaduw

In het oude Chicago Stadium lijkt de 3de draft pick oorspronkelijk toch wat zenuwen te hebben. Zijn eerste poging gaat nog de mist in, maar nadien slaat de motor aan, ondanks het feit dat hij als enige Bull twee verdedigers op zich krijgt. In 40 minuten op het parket totaliseert MJ 16 punten, 7 assists en 6 rebounds. Daaraan voegt het nummer 23 van de Bulls nog 4 turnovers en 2 intercepties toe. En meteen weet hij ook te begeesteren met zijn legendarische fadeaway shots.

Toch blijft hij aanvankelijk nog in de schaduw van Orlando Woolridge (28 punten) en Quitin Dailey (25 punten), die de jonge ster amper een blik waardig gunnen. Uiteindelijk trekken de Bulls aan het langste eind door de Bullets met 109-93 huiswaarts te sturen. Voor Jordan is deze prestatie slechts het begin. Na een fatale misser in de tweede wedstrijd, gooit hij in match drie reeds 37 punten door de korf. En nadien is de trein definitief vertrokken.

Fenomenaan rookie seizoen

In zijn debuutjaar laat His Airness uiteindelijk een gemiddelde van 28,2 punten, 6,5 rebounds en 5,9 assists per wedstrijd noteren. De statistieken, niet meer gezien sinds het debuut van Kareem Abdul-Jabbar in 1970, leveren hem de titel van Rookie van het jaar op.

In de daaropvolgende jaren zou Air Jordan steeds nadrukkelijker zijn stempel op de franchise en de NBA in haar geheel drukken. Uiteindelijk rondt MJ zijn indrukwekkende carrière af met 6 NBA-titels en 5 uitverkiezingen tot MVP op de schouw.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top