De bekendste acteur waar je nog nooit van hoorde wordt vijftig

Series | Zegt de naam Adam Goldberg je iets? Weinig kans. Nochtans speelde de acteur mee in kaskrakers als 'A Beautiful Mind', 'Saving Private Ryan', 'Déjà Vu' en 'How to Lose a Guy in 10 Days', net als in gelauwerde tv-series als 'Friends', 'Entourage' en 'Fargo'. Vandaag stapt Goldberg op tram 5. Hij is niet in de wieg gelegd voor een hoofdrol – op 's mans filmografie prijken bijna uitsluitend bijrollen – maar moet haast wel de bekendste achtergrondfiguur van Hollywood zijn. Wie is de man die iedereen wel al eens op het scherm gezien heeft, maar wiens naam maar niet blijft hangen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Adam Charles Goldberg zag op 25 oktober 1970 het levenslicht in het Californische Santa Monica. Zijn eerste grote rol op het witte doek was in 'Mr. Saturday Night' (1992), op zijn 21ste. Een jaar later volgde zijn tweede bioscooprol, ditmaal in de coming of age-comedy 'Dazed and Confused'. Maar de rol die hem op de kaart zette als acteur was die van de grappende soldaat Mellish in Steven Spielbergs gelauwerde oorlogsklassieker 'Saving Private Ryan' uit 1998. 

Ook al vertolkte hij slechts een bijrol; de kaskraker van Spielberg was een mondiaal succes, waardoor deuren zich openden voor vrijwel de voltallige cast. Toch bleef het voor Goldberg bij bijrollen, weliswaar in topproducties zoals 'A Beautiful Mind', met o.a. Russell Crowe, en 'Zodiac', waar hij deel uitmaakte van een topcast met o.a. Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo en Robert Downey Jr.. In 2003 speelde hij één van zijn enige hoofdrollen in 'The Hebrew Hammer'.

Mislukt regiedebuut

In 1998 sprak hij de stem in van Flealick in 'Babe: Pig in the City'. In 2005 ging de Amerikaan voor het eerst in de regiestoel zitten voor 'I Love Your Work', waar hij ook mede het script voor schreef. Zijn regiedebuut was echter geen commercieel succes. In 2015 volgde een nieuwe poging met de miskleun 'No Way Jose'. 
 
In 2007 had hij zijn tweede hoofdrol te pakken, ditmaal in '2 Days in Paris'. Die romcom werd overwegend positief onthaald en deed het wel goed aan de filmkassa's. Daarnaast is Goldberg ook een bekend gezicht op het kleine scherm. Hij vertolkt vaak Joodse personages op een stereotiepe manier, met name in de tv-reeks 'Entourage'. Ook had hij een bijrol als de flatgenoot van Chandler in de 17e, 18e en 19e aflevering van het tweede seizoen van de iconische tv-reeks 'Friends'. In de spin-off 'Joey' had hij negen afleveringen lang een vaste bijrol.

Voor zijn bijrol van huurmoordenaar Mr. Numbers in het eerste seizoen van 'Fargo' (2014) werd hij geprezen. Vijf afleveringen lang mocht hij zijn acteertalent etaleren, en bewees hij waarom Hollywood hem steevast blijft casten. In 2017 kreeg hij een plaats in de vaste cast van 'Taken', een tv-bewerking gebaseerd op de gelijknamige filmreeks met Liam Neeson. Vorig jaar was Goldberg nog te zien in acht afleveringen van de komische tv-serie 'God Friended Me'. Gelukkige verjaardag, Adam!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top