'Independence Day' op VTM3: ook deze films staan bol van het patriottisme

Films | Vanavond moet Will Smith de wereld (maar vooral de Verenigde Staten) trachten te redden van de ondergang in het opgezwollen 'Independence Day', de rampenfilm uit 1996 van een specialist ter zake, Roland Emmerich. Krijg je niet genoeg van die onvoorwaardelijke vaderslandsliefde waar de actiefilm in baadt? Haal je hart op aan volgende drie kaskrakers à la Independence Day.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Patriot

De film toont ons de prelude op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776. Kapitein Benjamin Martin (Mel Gibson), een veteraan van de Franse en Indiaanse Oorlog en weduwnaar met zeven kinderen, wordt naar Charleston gesommeerd om tijdens de South Carolina General Assembly te stemmen voor of tegen steun aan het Continentaal Leger, dat ijvert voor onafhankelijkheid. 

Benjamin onthoudt zich uit vrees voor een oorlog tegen Groot-Brittannië. De stemming resulteert evenwel in steun aan het onafhankelijkheidsleger, waarna Benjamins zoon Gabriel (Heath Ledger) tegen de wil van diens vader het leger ingaat. Martin clasht regelmatig met het Britse leger en zint op wraak nadat zijn gezin ten prooi viel aan de vijand.

'The Patriot' staat volgens critici bol van de historische onnauwkeurigheden, vooral wat de ontwikkeling van de Amerikaanse Revolutie betreft. Anderzijds is de film bijzonder entertainend, met epische gevechtsscènes en een magistrale opbouw naar de finale.

Air Force One

Deze speelfilm, waarin de Amerikaanse president hoogstpersoonlijk de terroristen zijn vliegtuig uit schopt, is gewoonweg 'Die Hard' op grote hoogte. Dat 'Air Force One' succes oogstte, is grotendeels te danken aan hoofdrolspelers die zelfs op de automatische piloot effect hebben. Gary Oldman als schurk en Harrison Ford als gezinsman onder druk: beter wordt het niet. Ford is het zeldzame type acteur waarmee het publiek automatisch meeleeft, de rest is een klassieker.

In de blockbuster van Wolfgang Petersen uit 1997 wordt het presidentiële toestel gekaapt door radicale communisten onder leiding van Korshunov. De meedogenloze terrorist dreigt om de passagiers aan boord één voor één te vermoorden als de gevangengenomen dictator van zijn land niet wordt vrijgelaten. Dan is het aan de president om de verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van alle inzittenden...

Captain America: Civil War

Misschien wel hét symbool van Amerikaans pattriotisme: Captain America. De superheld uit de strips van Marvel diende gedurende de Tweede Wereldoorlog ook daadwerkelijk als symbool voor de vrijheid van Amerika. Het alter ego van Steven Grant "Steve" Rogers werd geboren op – hoe kan het ook anders – 4 juli 1918.

In 2011 nam Chris Evans het schild van Captain America op in de Marvel-film 'Captain America: The First Avenger'. De acteur speelde de soldaat met superkrachten in nog twee vervolgfilms rond het personage: 'The Winter Soldier' en 'Civil War'. Hij was eveneens als 'Cap' te zien in 'The Avengers' en opvolgers 'Age of Ultron' en 'Infinity War'. Ook in andere Marvel-films dook Evans geregeld op met zijn iconische schild.

In 'Civil War' maakten naast Captain America ook Iron Man, Black Widow en Hawkeye hun opwachting. Het verhaal begint wanneer de mensheid de superhelden onder controle wil houden met een verdrag na het incident te veel. Het verdrag zorgt voor verdeeldheid binnen de Avengers, met langs de ene kant Steve Rogers of Captain America en langs de andere kant Tony Stark of Iron Man. De twee komen lijnrecht tegenover elkaar te staan, maar zullen ze door deze strijd de echte vijand uit het oog verliezen?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top