One day, one goal: Wesley Sneijder vervolmaakt Franse vernedering op EK 2008

Voetbal | ‘Kabouter Wesley’ werd-ie weleens schertsend genoemd, maar zijn exploten bij Oranje en in clubverband zijn monumentaal. Wesley Sneijder leverde aan de lopende band absolute pareltjes af, waaronder deze magistrale treffer op het EK 2008. Het was de kroon op de grootste blamage van dat EK voor Les Blues, die met 1 puntje roemloos laatste eindigden in groep C.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sneijder schitterde van 2002 tot 2007 bij Ajax, waarna hij eeuwige roem opzocht bij wereldclub Real Madrid. De droomtransfer resulteerde echter niet in de verhoopte promotie tot wereldspeler: de aanvallende middenvelder werd al snel overbodig geacht bij de Madrilenen en mocht in de zomer van 2009 beschikken. Gewogen en te licht bevonden, heet dat dan.

De Nederlander verkaste vervolgens naar Inter, waar hij onder meer de Champions League en het wereldkampioenschap voetbal voor clubs op zijn palmares zette.

In Oranje was Sneijder intussen niet meer weg te denken. Tijdens de voorbereiding op het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk speelde hij alle matchen. Op het eindtoernooi wordt Nederland in een moeilijke groep ingedeeld met Italië, Frankrijk en Roemenië

Mooiste goal van het EK

Sneijder en co laten geen spaander heel van topfavorieten Italië (wereldkampioen in 2006) en Frankrijk. De kleine middenvelder heeft met een goal en een assist in beide wedstrijden een groot aandeel in de (respectievelijk) 3-0 en 4-1 zeges. 
 
Sneijder tekent met een fraai schot vanop zo’n 20 meter voor de vierde goal tegen de Fransen, die volledig onder de voet gelopen worden. De Franse EK-campagne verliep rampzalig: met één punt en de staart tussen de benen keerden Thierry Henry en co huiswaarts na de poulefase.
 
Nederland werd onder leiding van de nieuwe topgeneratie, met onder anderen Robin van Persie, Arjen Robben, Rafael van der Vaart en Klaas-Jan Huntelaar, ineens gebombardeerd tot een van de favorieten voor de eindzege. In de kwartfinales zou Oranje echter sneuvelen tegen het Rusland van coach Guus Hiddink.
 
Een schrale troost voor Sneijder: zijn doelpunt tegen Frankrijk werd achteraf via een stemming op de website van de UEFA tot mooiste goal van het toernooi verkozen.

Honger naar meer memorabele doelpunten? Bekijk hoe Lionel Messi zijn rekening op magistrale wijze opent tegen Albacete.
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top