Het seksschandaal dat Hugh Grant bijna zijn carrière kostte

In de filmindustrie worden slippertjes zelden vergeven. Soms volstaat een kleine blunder om een reputatie te verwoesten – of zelfs een carrière. Hugh Grant kan erover meespreken: in 1995 zag de Britse klasseheer bijna zijn carrière versplinterd door een seksschandaal.

Grant stak eind jaren 80 voor het eerst zijn neus aan het venster in de film ‘Maurice’, maar brak pas echt door bij het grote publiek met zijn rol in ‘Four Weddings and A Funeral’. Het was het begin van een lange en rijke carrière voor de Brit. Een carrière die een heel andere wending had kunnen nemen, of zelfs volledig tot een halt had kunnen komen. Net toen hij de status van wereldster bereikt had, zat Grant in het brandpunt van één van de grootste seksschandalen van de jaren 90.

De tabloids wrijven zich in de handen

Tijdens een zomernacht in 1995 laat de 35-jarige acteur – dronken en uitgeput door een lange reeks interviews – een prostituee, die zich Divine Brown laat noemen, instappen in zijn auto op Hollywood Boulevard in Los Angeles. Als de 23-jarige jongedame hem oraal bevredigt, wordt Grant betrapt door de politie. De steracteur wordt gearresteerd voor openbare zedenschennis en krijgt een boete van 1.000 dollar opgelegd.
 
De wereldwijde tabloids storten zich vervolgens op het voorval, dat uiteraard zeer pijnlijk was voor de toenmalige vriendin van Grant, het model Elizabeth Hurley. Grant lijdt gezichtsverlies: zijn reputatie van de Britse gentleman met zijn romantische, gevatte inborst ligt aan diggelen.
 
Divine Brown spint dan weer garen bij de tabloidstorm: de jongedame stapt met het relaas van haar avontuur met de wereldster naar de krant News of The World, die 100.000 dollar op tafel legt. Vervolgens rijgt ze de interviews en betaalde tv-verschijningen aaneen. In totaal zou de dame meer dan een miljoen dollar verdienen aan de mediatisering van haar avontuurtje.

Atypische rollen

De uitschuiver zou Grant weliswaar niet lang achtervolgen: de acteur knoopt vrij snel aan met zijn filmcarrière. Hij verklaarde het in 2016 met een zeker cynisme: “De filmindustrie denkt enkel aan geld. En aan het succes van de volgende film. Dat de film goed scoort is de enige prioriteit: zolang je hen geld opbrengt, kan je privéleven hen gestolen worden.”
 
Vandaag is de Britse ster 60 jaar. Hij heeft zijn sterrenstatus nooit helemaal omarmd, maar reeg de kassuccessen aaneen. Hij ontpopte zich tot één van de koningen van het romcomgenre, met films als ‘Notting Hill’, ‘Bridget Jones’s Diary’ en ‘Love Actually’.
 
Mettertijd heeft hij ook andere paden verkend. De voorbije jaren waagde de acteur zich steeds vaker aan atypische rollen, zoals in actiefilms ‘The Man from U.N.C.L.E.’ en onlangs nog ‘The Gentlemen’ – twee films van regisseur Guy Ritchie. Hij werd ook gecast voor de HBO-miniserie ‘The Undoing’.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top