Deze films zetten games in de schijnwerpers

Steven Spielbergs ‘Ready Player One’ schetst een toekomst waarin zowat iedereen al zijn tijd spendeert in de virtuele wereld van een computerspel. Met de opkomst van Virtual Reality toont de film misschien wel hoe onze planeet er over enkele generaties uit zal zien. Games zijn al lang niet meer alleen voor nerds, en dat is deels dankzij de films die gamers portretteerden. Een overzicht.

The Wizard

Toen ‘The Wizard’ in 1989 in de zalen kwam, deden critici de film over drie kinderen die naar Californië reizen om mee te doen aan een computerspeltoernooi snel af als een makkelijke reclame voor nintendospelletjes. ‘Mario’, ‘Rad Racer’, ‘Ninja Gaiden’ en andere klassiekers komen inderdaad heel prominent in beeld, maar nu die spelletjes niet bepaald meer in de winkelrekken liggen, herontdekten fans het aandoenlijke verhaal en werd dit een cultfilm. Tot op vandaag worden spelletjestoernooien georganiseerd die gebaseerd zijn op de film.

Black Mirror: Bandersnatch

Wie vertrouwd is met ‘Black Mirror’, weet dat elk futuristisch verhaal over technologie wel een duister randje moet hebben. ‘Bandersnatch’ is niet anders, met de bijzondere twist dat de kijker via interactieve menu's zelf kan kiezen wat er met de personages gebeurt. Daarmee spiegelt de unieke aflevering van de anthologiereeks het computerspel dat het hoofdpersonage krampachtig probeert te ontwikkelen.

Pixels

Wat als de kinderen uit ‘The Wizard’ opgroeien om later hun gameskills te moeten toepassen op aliens die de planeet aanvallen? Dat is min of meer de opzet van ‘Pixels’. Een ruimtesonde vol popcultuur uit de jaren 80 wordt gevonden door aliens, die denken dat ze de mensheid het best kunnen verslaan door de spelletjes na te bootsen. Tetrisblokken vallen uit de lucht, Pac-Man raast door de straten en de UFO’s hebben de vorm van de ruimteschepen uit Galaga. De film is gebaseerd op een Franse kortfilm vol leuke ideeën. Het was mooi geweest als de filmmakers daar nog een paar leuke ideeën aan hadden toegevoegd, maar helaas. Deze werd door recensenten de grond in geboord.

Wreck-It Ralph

Een schurk uit een videogame wil dolgraag de held van de game worden. Wanneer een schietspel uitkomt ziet Ralph zijn kans schoon: het wordt zijn entreekaartje naar het heldendom en geluk. Hij sluipt het spel binnen met een simpel plan: een medaille winnen. Al snel loopt alles in het honderd en bevrijdt hij per ongeluk een dodelijke vijand die elk spel in de arcade bedreigt. Zijn enige hoop is gevestigd op Vanellope von Schweetz, een 'glitch' uit een wollig racingspel, die hem zal leren wat het betekent een ware held te zijn...

De film werd goed onthaald door critici en publiek. Met een wereldwijde opbrengst van 471 miljoen dollar was het een commercieel succes.

Ready Player One

In de nabije toekomst ontsnapt de geïsoleerde tiener Wade Watts van zijn saaie bestaan wanneer hij inlogt op OASIS, een wereldwijd gebruikte virtuele utopie waar gebruikers idyllische alternatieve levens kunnen leiden. Als de excentrieke miljardair die OASIS heeft verzonnen komt te overlijden, stelt hij zijn enorme fortuin beschikbaar aan de winnaar van een grote virtuele schattenjacht. Wade gaat als een van miljoenen gamers op jacht naar de schat en moet het al snel opnemen tegen grote bedrijven en andere tegenstanders die er alles aan doen om de schat het eerst te vinden.

De film kreeg goede kritieken en was een hoogvlieger aan de filmkassa's, met een wereldwijde opbrengst van 582 miljoen dollar.

‘Ready Player One’ is vanavond om 23u55 te bekijken op ZES. Wie gisterenavond afstemde op VIER, kan de film al gezien hebben.

Films

Bekijk alles
Top