Hoe The Mummy het Dark Universe ten grave droeg

Films | In navolging van Marvel en DC wou ook filmstudio Universal een gloedeigen cinematic universe uit de grond stampen. Klassieke monsters als The Mummy, Dracula en Frankenstein moesten daarvoor het nodige bronmateriaal leveren. Alleen gingen de plannen in 2019 de schop op. Wat is er fout gelopen?

Door Proximus

Deel dit nieuws

Universal heeft sinds de jaren 30 van de vorige eeuw een hele rist klassieke monsters in haar portefeuille. Van Frankenstein over Dracula tot en met The Invisible Man, stuk voor stuk behoren ze tot dezelfde filmstudio.

In navolging van het fenomenale succes van de Avengers-franchise van Marvel, nam Universal zich voor om aan de hand van deze bekende en iets minder bekende monsters een gloedeigen cinematic universe uit de grond te stampen. Dat universe zou het Dark Universe gaan heten en slaagde erin om topacteurs als Tom Cruise, Russell Crowe, Javier Bardem, Johnny Depp en Sofia Boutella aan zich te binden. Rode draad moest Prodigium worden, een soort mysterieus vennootschap dat tot doel heeft monsters op te sporen en indien nodig uit te schakelen.

The Mummy flopt volledig

Helaas flopte 'The Mummy', die zelf al als een herstart van het universum diende na de mislukking van 'Dracula Untold' in 2014, categoriek. De film bracht dan wel wereldwijd 410 miljoen dollar (346 miljoen euro) in het laatje, maar wegens het grote budget en de vele toeters en bellen die erop in gezet werden, was de prent uiteindelijk toch verlieslatend.

Bovendien werd de prestatie van Tom Cruise en co volledig neergesabeld door de voltallige filmpers. 'The Mummy' werd dan ook genomineerd voor liefst 8 Razzies, waarvan Tom Cruise die voor slechtse acteur in de wacht wist te slepen. Reden genoeg voor de filmbonzen van Universal om de stekker definitief uit het geplande universum te trekken en vanaf nu te opteren voor goed doorwrochte, stand-alone films.

Wedergeboorte dankzij 'The Invisible Man'

Een koerswissel die wel eens zijn vruchten zou kunnen afwerpen. Vervolgfilm 'The Invisible Man', die normaal gezien met Johnny Depp in de hoofdrol zou verschijnen, werd opnieuw naar de tekentafel gestuurd. Met resultaat, want Depp mocht dan al ingeruild worden voor de minder bekende Oliver Jackson-Cohen, de film werd wel positief onthaald door fans en critici.

Vooral hoofdrolspeelster Elisabeth Moss ('The Handmaid's Tale') en de sterke plotlijn werden geroemd, iets waar het 'The Mummy' nog aan ontbeerde. En zo lijkt het universum dan toch een soort wedergeboorte te kennen, zij het in films die slechts losjes aan elkaar verbonden zijn. De komende jaren zouden we ons nog mogen verwachten aan onder meer 'Dark Army' (denk Avengers, maar dan van het Dark Universe), 'Renfield' (over de menselijke helper van Dracula) en 'The Invisible Woman' (niet verwant met 'The Invisible Man'). We zijn alvast benieuwd!

'The Mummy' is vanavond om 20u30 te bekijken op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top