Bruce Springsteens 'Letter to you' is vintage Bruce

Met zijn laatste worp 'Letter to You' laat Bruce Springsteen zijn twintigste studio-album op het publiek los. Echt vernieuwend kunnen we het album niet noemen, maar het is wel vintage Bruce.

Op zijn 71ste is Bruce Springsteen al bijna vijf decennia lang de officieuze woordvoerder van de Amerikaanse arbeidersklasse. Met zijn poëtische en maatschappelijk betrokken songs trekt hij steevast de kaart van de Average Joe en dat is in zijn nieuwste plaat 'Letter to You' niet anders.

Toch heeft het album een eerder nostaligsche invalshoek. Springsteen mijmert onder andere over ouderdom en hoe om te gaan met het verlies van dierbaren. De afgelopen jaren moest hij dan ook afscheid nemen van enkele van zijn trouwe compagnons de route. Organist Danny Federici en saxofonist Clarence Clemons van de E Street Band, Springsteens vaste begeleidingsband, en ook gitarist George Theiss, die samen met Bruce in zijn allereerste groepje the Castiles speelde.

Nostalgie

Om die hang naar nostalgie nog wat kracht bij te zetten, heeft The Boss naast 9 nieuwe nummers ook 3 nooit eerder opgenomen oude nummers voor het eerst uitgebracht. Daarvan spreekt vooral 'Janey Needs a Shooter' tot de verbeelding. Springsteen verwoordde zijn keuze als volgt: "Ik vond het interessant om te ontdekken hoe oude songs klinken als je ze met een hedendaagse stem zingt."

Springsteen werd doorheen zijn carrière al vaak vergeleken met die andere verhalenverteller pur sang Bob Dylan en ook in dit album zijn de parallellen opvallend. Toch dient het album vooral gezien te worden als een terugblik op Springsteens carrière zelf. The Boss sukkelt al lang met een writer's block, maar had na zijn vorige album 'Western Stars' naar eigen zeggen een opstoot van creativiteit. In amper vier dagen werd het volledige album ingeblikt, met de magistrale E Street Band in vol ornaat.

Niet meteen uitschieters

Verwacht niet meteen opvolgers voor iconische songs als 'Born to Run' en 'Born in the USA', maar het twintigste studio-album bevat toch ook enkele pareltjes, zoals 'Ghosts' en 'House of a Thousand Guitars'.

Beginnen én eindigen doet Springsteen echter met waar het album hoofdzakelijk om draait. 'One Minute You're Here' en 'I'll See You In My Dreams' behandelen het verlies van een dierbare en hoe dat moment er plots veel sneller kan zijn dan je kan bevroeden. En zo is de cirkel helemaal rond.

'Letter to You' ligt vanaf vandaag in de winkelrekken. Een bijhorende documentaire is te bekijken op Apple TV.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top