American Murder: The Family Next Door en het succes van true crime

'American Murder: The Family Next Door' scheert momenteel hoge toppen op Netflix. Proximus Pickx legt uit waar de aantrekkingskracht van deze documentaire, die gebaseerd is op waargebeurde feiten, ligt en waarom het genre van de 'true crime' zo begeestert.

American Murder

Voor de zoveelste maal toont Netflix dat het de referentie is op het gebied van misdaaddocumentaires. In 'American Murder: The Family Next Door', zoomt regisseur Jenny Popplewell in op de moord van de familie Watts die in augustus 2018 in een stad in Colorado plaatsvond. De vader Chris Watts gaf na de verdwijning van zijn vrouw en zijn twee dochters toe dat hij ze alledrie om het leven had gebracht.

De docu gebruikt louter opnames van bewakingscamera's, flarden van de verhoren, telefoon- en sms-gesprekken en sociale media om het tragische verhaal te vertellen.

Bekijk deze docu, die uitstekend werd onthaald door de critici, op Netflix!

True crime

Het genre van de true crime kent zijn oorsprong in de Verenigde Staten, meer bepaald in de literatuur. De non-fictionele roman 'In Cold Blood', waarin Truman Capote zijn gesprekken met moordernaar Perry Smith neerpende, blijft tot op de dag van vandaag de referentie.

Het genre is dus helemaal niet nieuw, maar sinds de televisie ermee aan de slag is gegaan, verschijnen er regelmatig hoogstaande pareltjes. Denken we bijvoorbeeld maar aan de zaak Ted Bundy in 'Making a Murderer' of het meer verrassende 'Don't F**k With Cats' op Netflix. Maar wat verklaart deze haast morbide fascinatie van het publiek voor dergelijke gruwelzaken?

De duistere kant van de thriller

Terwijl de scenario's van films en politiereeksen vaak bij de haren getrokken zijn, hecht het grote publiek veel meer waarde aan waargebeurde verhalen. Het feit dat je weet dat de moorden zich precies hebben afgespeeld zoals beschreven in de documentaire zorgt ervoor dat je je als toeschouwer nog net dat tikkeltje meer kunt inleven in het verhaal. Het zijn dan ook stuk voor stuk steengoede thrillers.

Binnenkijken in het hoofd van de moordenaar

In veel documentaires, tenminste degene waarin de moordenaar uiteindelijk gevonden wordt, kunnen de makers ook de dader aan de tand voelen. Het is dan ook een vreemd genoegen om de psychologie van de dader te begrijpen. Vanwaar komt die moordlust? Is het moeilijk om tot de daad over te gaan? Betuigt de dader spijt? Vele vragen en antwoorden die het publiek aan hun scherm kluisteren!

Series

Bekijk alles
Top