Legt tweede week Vuelta reeds in een definitieve plooi?

Sport | In de tweede week nadert de ingekorte Ronde van Spanje zijn ontknoping. Met een lastig tweeluik in etappes 11 en 12 zou het klassement wel eens in een definitieve plooi gelegd kunnen worden. Een vooruitblik.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Als laatste van de drie grote rondes trok de Vuelta zich op dinsdag 20 oktober op gang. Aangezien de voorziene start in Utrecht niet door kon gaan, is de de 75ste editie van de Ronde van Spanje dit jaar ingekort tot 18 etappes. Daardoor was er reeds van bij de start vuurwerk, met al meteen twee pittige etappes tijdens de eerste twee koersdagen.

Meteen vielen bij sommige (schaduw)favorieten de maskers af. Zo werd reeds duidelijk dat zowel 4-voudig Tourwinnaar Chris Froome (Ineos Grenadiers) als voormalig Giro-winnaar Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) geen rol van betekenis zullen spelen.

Doorslaggevende tweede week

Zoals het de gewoonte is in de Vuelta ligt het parcours bezaaid met steile puistjes en zogenaamd 'Spaans vlak'. Net als in de eerste week, ligt ook in de tweede week het zwaartepunt op het einde.

In de zevende etappe liggen er over een heuvelachtig parcours kansen voor de vrijbuiters. Lotto Soudal-kopstuk Tim Wellens probeerde het al enkele keren, maar deze etappe zou wel eens op zijn maat gesneden kunnen zijn. Daags nadien krijgen de klassementsrenners een een aankomst bergop voorgeschoteld. De Alto de Moncalvillo stijgt in 8,3 kilometer met een gemiddelde van liefst 9,2%. Daarna krijgen de sprinters twee kansen op ritwinst, al eindigt rit 10 met een aankomst vals plat, misschien de kans voor Jasper Philipsen (UAE Team Emirates) om de neus aan het venster te steken?

Zoals gezegd, ligt het zwaartepunt in het weekend met zaterdag een etappe over 4 cols, met aankomst bovenop La Farrapona. Daags nadien volgt dan misschien wel de koninginnenrit, met aankomst bovenop El Angliru. In de etappe over iets minder dan 110 kilometer moeten de renners liefst 4 beklimmingen overwinnen, waarna de top bovenop de Angliru ligt met stijgingspercentages om van te duizelen. Op stroken tot 23,5% moeten de renners zich naar boven slepen. Niet voor niets wordt de laatste 3 kilometer Cueña les Cabres (geitenpad) genoemd.

Duel Jumbo-Visma - Movistar?

Het ziet er dus naar uit dat het klassement in week 2 wel al eens in een definitieve plooi gelegd kan worden. Bovendien volgt daags na de rustdag een tijdrit van 33,7 kilometer met aankomst bovenop een muur. Spek naar de bek van Primoz Roglic (Jumbo-Visma) zou je denken, dus is het aan de concurrentie zaak om al wat voorsprong op te bouwen.

Daarbij denken we in de eerste plaats aan Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) en Enric Mas (Movistar). Andere outsiders zijn Esteban Chaves (Mitchelton Scott), Hugh Carthy (Education First) en Daniel Martin (Israel Start-up Nation).

Volg de Vuelta drie weken lang op Sporza op Eén.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top