Deze bekende gezichten waagden hun kans op het politieke toneel

Muziek | Kanye West volhardt in de boosheid en is nog steeds presidentskandidaat bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november. De kans dat de rapper straks effectief het Witte Huis mag bewonen is weliswaar nihil. Proximus Pickx dook in de archieven en viste enkele bekende namen op die zowel in Vlaanderen als over de grote plas een succesvolle politieke carrière uitbouwden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tine Van den Brande

Van den Brande maakte naam met haar rol als Babouche in ‘Diamant’, de verfilming van het boek van Jef Geeraerts. Van 1992 tot 2013 verscheen ze in allerhande fictiereeksen, zowel op VRT als VTM. Haar bekendste rollen zijn in ‘Flikken’, ‘Windkracht 10’, ‘Witse’ en ‘Aspe’. Vanaf 2000 ging ze aan de slag als presentatrice van vooral realityprogramma’s zoals ‘Temptation Island’ en ‘Stressvakantie’.
 
Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 kwam Van den Brande op in Mechelen. Ze stond als onafhankelijke op de sp.a-lijst en werd verkozen. Ze ijverde toen al jarenlang voor herbebossing, bescherming van onze biodiversiteit en schone lucht, waardoor ze in 2018 de overstap maakte naar Groen.
 
Vanop de kartellijst met Open Vld raakte ze bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 opnieuw verkozen. Bij de verkiezingen van 2019 kwam ze in Antwerpen op voor Groen. Ze raakte toen met 3.263 voorkeursstemmen andermaal verkozen. Sindsdien is ze naast gemeenteraadslid in Mechelen ook Vlaams Parlementslid.

Mark Demesmaeker

Demesmaeker bouwde vanaf 1991 met zijn reportages voor het populaire VRT-programma ‘Vlaanderen Vakantieland’ een  televisiecarrière uit. Later stapte hij over naar VTM, waar hij tot in 2004 ‘Het Nieuws’ en het tuinprogramma ‘Groene Vingers’ presenteerde. Daarna presenteerde hij op Vitaya negen seizoenen lang het tuinprogramma ‘Tuindromen met Mark’.
 
In 2004 besloot hij zich kandidaat te stellen voor de Vlaamse verkiezingen. Hij ging voor N-VA op de lijst CD&V/N-VA staan. Met succes, want hij raakte rechtstreeks verkozen in het Vlaams Parlement in de kieskring Vlaams-Brabant. Ook na de volgende Vlaamse verkiezingen van 2009 bleef hij Vlaams volksvertegenwoordiger.
 
Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 werd hij eveneens aangeduid als schepen voor Vlaams Beleid, Cultuur, Toerisme, Openbaar Groen en Leefmilieu in Halle. In 2013 werd hij Europees Parlementslid voor de Europese Vrije Alliantie. Bij de Belgische gemeenteraadsverkiezingen van 2018 duwde hij de lijst. Hij raakte vanop die plaats verkozen.

Walter Grootaers

De zanger van De Kreuners en televisiepersoonlijkheid was sinds begin jaren 90 een graag geziene gast in panelshows zoals ‘De Drie Wijzen’ en ‘Het Swingpaleis’. Ook presenteerde hij tal van tv-programma’s, zoals ‘Now or Never’ (VT4), ‘Big Brother’ (Kanaal 2), ‘Wie Wordt Multimiljonair’ (VTM) en ‘Fear Factor’ (VTM).
 
Grootaers is tevens politiek actief. Hij is namens de Open Vld schepen in Lier. In 2007 was hij kandidaat bij de federale verkiezingen. Bij de provincieraadsverkiezingen in 2012 duwde hij de Antwerpse lijst, maar werd niet verkozen. Hij onderging hetzelfde lot bij de Kamerverkiezingen in 2014, toen hij op de derde plaats stond op de Antwerpse Open Vld-lijst.

Bij de lokale verkiezingen van 2018 was hij lijstduwer in Lier. Toen raakte hij wel verkozen. Een jaar later stond hij op de 17de plaats bij de federale verkiezingen, maar geraakte toen zoals verwacht niet verkozen.

Amerikaanse voorbeelden

Van de Amerikaanse celebrity’s die met succes de Amerikaanse politiek ingingen, is deze man wellicht het bekendste voorbeeld: Hollywoodacteur Ronald Reagan schopte het eerst tot gouverneur van Californië en werd in 1981 tot president verkozen. Hij mocht tot 1989 het Witte Huis bewonen. Ook bodybuilder en actieheld Arnold Schwarzenegger profiteerde van zijn populariteit om zijn politieke ambities waar te maken: hij diende van 2003 tot 2011 als gouverneur van Californië.

Voorts heeft Clint Eastwood ook een succesvolle carrière als politicus op zijn cv staan: de acteur/regisseur was van 1986 tot 1988 burgemeester van Carmel-by-the-Sea in Californië. Van 2002 tot 2008 was de regisseur van onder meer ‘Mystic River’, ‘American Sniper’ en ‘Million Dollar Baby’ vicevoorzitter van de park- en recreatiecommissie van Californië.

En laten we tot slot de huidige Amerikaanse president niet vergeten: Donald Trump was voor zijn presidentschap namelijk een populaire mediafiguur die te pas en te onpas in films en tv-programma’s opdook, waaronder ‘Zoolander’, ‘Sex and the City’ en ‘The Fresh Prince of Bel-Air’. Van 2004 tot 2015 presenteerde hij zijn eigen realityshow ‘The Apprentice’, een talentenjacht waarbij de kandidaten moesten bewijzen dat ze over de juiste skills beschikten om een van de bedrijven van Trump te leiden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top