Geen MIA's, maar wel een geweldig creatief muziekjaar

De MIA’s, de Music Industry Awards, gaan niet door in februari 2021 omwille van de coronacrisis. In plaats daarvan zullen de VRT en VI.BE de Week van de Belgische Muziek organiseren. In afwachting van meer informatie over wat die week zal gebeuren, blikt Proximus Pickx terug op het muziekjaar 2020, dat niet het beste is voor de industrie, maar wel bomvol creativiteit zit.

De muzikale hoogdagen van Vlaanderen zijn normaal elk jaar de MIA’s, maar voor de editie 2020, die in februari zou plaatsvinden, gooide corona roet in het eten. Er komt ook geen gestreamde online editie of een awarduitreiking zonder publiek, want laat ons eerlijk zijn, dat zou toch niet hetzelfde zijn. Een spetterende show vol optredens waar het kruim van de muziekindustrie samen over de purperen loper en het podium loopt, dat is waar het om draait. Een jaartje uitstel, dan moet de editie van volgend jaar dat maar goedmaken.
 
Om de muziekindustrie dit jaar toch een hart onder de riem te steken, organiseren de VRT en VI.BE, de organisatoren van de MIA’s, dit jaar wel de Week van de Belgische Muziek als alternatief. Dat zou de zwaar getroffen sector toch een morele boost moeten geven begin volgend jaar. Hoe die week precies ingevuld wordt, zal later pas bekendgemaakt worden. Tijd om nog eens terug te blikken op de vorige editie en het muziekjaar 2020, dat ondanks een pandemie toch een aantal hoogtepunten kende.

Vorige winnaars

Angèle was de grote Winnaar van de MIA’s 2019. Ze ging aan de haal met de beeldjes voor de ‘Hit van het jaar’, ‘Live act’, ‘Pop’, ‘Solo vrouw’ en ‘Videoclip’ en verzilverde daarmee al haar nominaties. Ze kon er jammer genoeg niet bij zijn, maar reageerde achteraf heel dankbaar. Ook in de editie 2018 viel ze in de prijzen. Niet getreurd voor Angèle, want hoewel er dit jaar geen MIA’s uitgereikt worden, maakt ze wel kans op een andere award. Ze is namelijk genomineerd voor ‘Beste Belgische act’ op de MTV Europe Music Awards.
 
In de editie 2018 ging Niels Destadsbader met de meeste prijzen lopen en ook vorig jaar verging het hem niet slecht. Hij won in de categorieën ‘Nederlandstalig’ en ‘Solo man’. Het afgelopen jaar presenteerde hij ‘Het Gala van de Gouden Schoen’ en nu is hij te zien in ‘The Masked Singer’, maar ook op muzikaal vlak zat hij niet stil. In oktober en november zou hij normaal vijf keer het Sportpaleis vullen, maar die optredens zijn door de pandemie verzet naar 2021. Om toch voor het publiek te kunnen staan dit jaar, speelt hij in de week van 9 tot 16 november dan maar twaalf concerten in de Ghelamco Arena in Gent, waar er genoeg ruimte is om veel fans binnen te laten, maar toch de nodige veilige afstand te bewaren.

Hoogvliegers

We kunnen er alleen maar over speculeren, maar mochten er in februari toch MIA’s uitgedeeld worden, dienen zich toch een paar goede kandidaten aan. Zo zou het beeldje voor ‘Doorbraak’ de kersverse winnares van Humo’s Rock Rally niet misstaan. Meskerem Mees (21) teert op puur talent en schoot met haar eerste single ‘Joe’ meteen naar de top van De Afrekening op Studio Brussel. Daar horen we ongetwijfeld nog erg veel van.
 
Twee gevestigde waarden die dit jaar na enkele jaren stilte weer van zich lieten horen, waren Selah Sue en Admiral Freebee. Sanne Putseys, zoals de eerste in het echt heet, bracht sinds 2015 geen volledig album meer uit. Nu ze twee keer moeder geworden is, keerde ze terug met de single ‘You’ en de EP ‘Bedroom’, met steeds persoonlijkere nummers over haar familieleven. De rockadmiraal bracht zijn recentste album uit in 2016, maar keerde deze maand ook terug met nieuwe muziek op de EP ‘Don’t Follow Me, I’m Lost’. Als een virus artiesten thuis houdt, hebben ze kennelijk tijd om te schrijven en muziek op te nemen!
 
Een editie 2020 zou misschien ook een bijzondere rol weggelegd hebben voor Will Tura, de Vlaamse muzieklegende die op 2 augustus 80 werd. Voor die gelegenheid kwam het vierdelige verzamelalbum ‘Tura 80’ uit en dat kwam meteen binnen op nummer één op de Vlaamse albumhitlijst. In 2015 ontving hij al eens een ‘Lifetime achievement award’ op de MIA’s. Zou hij er een tweede kunnen krijgen?

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top