Statistieken JPL: doelpunten bij de vleet, amper één clean sheet

Sport |
In de 8 gespeelde wedstrijden van de 9e speeldag van de Jupiler Pro League (Waasland Beveren - Oostende is uitgesteld) werd 34 keer gescoord. Het record van 35 doelpunten van speeldag 6 zou dus wel eens kunnen sneuvelen wanneer de resterende wedstrijd wordt afgewerkt.

Door Tagtik

34 doelpunten in 8 wedstrijden, dat betekent een gemiddelde van 4,25 doelpunten per wedstrijd. De scoreborden van de Jupiler Pro League hebben nog nooit zoveel activiteit gezien, tenzij op de 6e speeldag toen er 35 keer werd gescoord. Met 9 gespeelde wedstrijden bedroeg het gemiddelde toen 3,88 goals per ontmoeting.

Het meest gescoord werd op het Kiel, waar het duel tussen Beerschot en STVV eindigde op 6-3! De Mannekes bewezen nog maar eens dat zij vanaf de eerste minuut er vol tegenaan gaan, want Holzhauser maakte al de 1-0 na 63 seconden. Ook op de eerste speeldag scoorde de ploeg van trainer Hernan Losada al heel vroeg in de wedstrijd, met het doelpunt van Noubissi in de 56e seconde. Een bijzondere vaststelling: voor spektakel moeten we bij Beerschot zijn, want zij hebben de beste aanval (22 goals) en de op twee na slechtste verdediging (20 tegengoals).

Maar één clean sheet

Opvallend tijdens deze 9e speeldag: alle ploegen hebben minstens 1 doelpunt gemaakt, uitgezonderd Moeskroen. Niet verwonderlijk, want in 6 van hun 9 wedstrijden kwamen zij niet tot scoren. Ook niet tegen de Panda's, waardoor Ortwin De Wolf, de doelman van de Panda's, de enige clean sheet van het weekend kon laten optekenen (al zijn tweede van het seizoen). De voormalige doelman van de Belgische U21 pakte in de eerste helft ook uit met twee prachtreddingen.

En als we Anderlecht nu eens alleen maar de eerste helft laten spelen?

Tegen OHL heeft Anderlecht opnieuw twee kostbare punten laten liggen die doorslaggevend kunnen blijken te zijn in de race naar de top 4. Bij de rust stond paars-wit met 2-0 voor, maar opnieuw ging de ploeg van trainer Kompany ten onder in de tweede helft. Dit seizoen slikte Anderlecht 11 van zijn 14 tegengoals in de tweede helft. Na 9 speeldagen staat de meest gelauwerde club van het land op een anonieme 9e plaats in het klassement, op 4 punten al van de top 4 en van Standard.

Een terugval voor Charleroi?

Het loopt niet zo vlot meer bij Charleroi dat in de Jupiler Pro League maar 1 op 9 pakte, nadat het eerder een 18 op 18 had gehaald. De nederlaag en de uitschakeling in Europa is blijkbaar nog niet helemaal verteerd. In de eerste 540 minuten van de JPL slikten de Carolo's maar 2 tegendoelpunten (met 4 clean sheets voor Penneteau), maar in de laatste 3 matchen incasseerden de Zebra's 5 goals.

Onuachu (KRC Genk): een goal per wedstrijd

Paul Onuachu, de Nigeriaanse spits van Racing Genk, scoorde tegen Charleroi zijn 8e doelpunt van het seizoen, in 8 matchen die hij speelde. 7 van zijn goals maakte hij in de laatste 5 wedstrijden van de Limburgers. Hij staat aan de kop in de topscorerslijst. De Nigeriaanse international stond 593 minuten op het veld: hij scoort dus om de 74 minuten.

Mercier (OHL), de koning van de assists

Xavier Mercier blijft aan de leiding van het klassement van de spelers met de meeste assists, ook al kon hij zijn aantal niet vermeerderen in de wedstrijd tegen Anderlecht. Met een voet in bijna 66% van de doelpunten van zijn ploeg, blijft de Fransman indrukwekkend presteren. Er wordt hem nu al zelfs een plaats toegedicht in de top vijf voor de verkiezing van de volgende Gouden Schoen.