Deze Vlamingen werden hartstikke populair bij onze noorderburen

Muziek | Vlamingen en Nederlanders mogen dan veel raakvlakken hebben, toch zijn de verschillen in de populaire cultuur voelbaar. Nederlanders sluiten die onverstaanbare BV’s niet snel in de armen, maar deze Vlamingen zijn er toch in geslaagd om over de grens door te breken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Milow

De singer-songwriter Milow trad bij ons naar de voorgrond door zijn deelname aan Humo’s Rock Rally en de daaropvolgende single ‘You Don’t Know’. Sindsdien scoorde hij in eigen land de ene hit na de andere, maar ook in het buitenland bleef hij niet onopgemerkt. Hij behaalde meermaals de Nederlandse hitlijsten en stond met zijn cover van ‘Ayo Technology’ zelfs vier weken op één. Nadat hij vorig jaar zowel in de Vlaamse als de Duitse versie van ‘Liefde voor Muziek’ zijn talenten toonde, mocht hij dit jaar ook in de Nederlandse versie ‘Beste Zangers’ aantreden. Het programma wordt nu uitgezonden en zou de zanger al miljoenen streams opgeleverd hebben. Optreden met de gecoverde nummers kan hij jammer genoeg nog niet.

Tom Waes

Door zijn hoofdrol in de Vlaams-Nederlandse misdaadreeks ‘Undercover’ is Tom Waes natuurlijk een enorm populair schermgezicht geworden over de grens, maar ook voordat die reeks op de buis kwam, was hij al te zien op de Nederlandse televisie. Na drie seizoenen ‘Reizen Waes’ werd het reisprogramma ook in Nederland uitgezonden en erg goed bekeken. De Nederlanders waren het toen beu dat elke BN’er met Nederlands belastingsgeld snoepreisjes mocht maken voor de televisie, dus de atypische reizen met een kwinkslag van Waes gingen er goed in. Ook het feit dat de Belgische belastingbetaler hem financierde, zal daar wat mee te maken hebben gehad. Tijdens de opnames van ‘Undercover’ seizoen twee maakte de Nederlandse televisie ook een paar dagen lang een portret van de acteur voor het programma ‘Evenblij maakt vrienden’, dus hij is definitief voorgesteld aan het Nederlandse publiek.

Wim Helsen

Wim Helsen maakte tegelijk in Vlaanderen en in Nederland naam als cabaretier. In 2001 begon hij zijn solocarrière en in 2002 stond hij al in de finale van het Leids Cabaret Festival. Sinds 2004 is hij een vaste gast op de Nederlandse televisie, bijvoorbeeld in de programma’s ‘Vara Laat’ en ‘Onder de tram’. In het seizoen 2005-2006 was Helsen genomineerd voor de prestigieuze cabaretprijs de Poelifinario, maar die werd gewonnen door Nederlander Theo Maassen. In 2010 en 2011 werkten de twee dan maar samen aan de fictiereeks ‘Geen Probleem’ voor de Nederlandse omroep. De aparte humor van Wim Helsen wordt dus zowel in eigen land als over de grens goed gesmaakt.

Philippe Geubels

In 2007 werd Urbanus door een poll nog uitgeroepen tot de bekendste Vlaming in Nederland. Vlaamse comedy is dus al langer populair in Nederland en de volgende generatie is verzekerd, want naast Wim Helsen heeft ook Philippe Geubels onze noorderburen de laatste jaren kunnen charmeren. Met zijn programma ‘Taboe’, waarin hij onderzoekt hoe je toch grappen kan maken over personen waar normaal niet mee gelachen kan of mag worden, was hij in de running voor een Emmy. Op de Nederlandse televisie mocht hij toen ook zijn verhaal doen. In het praatprogramma ‘Beau’ stal hij de Nederlandse harten. Zijn gemoed schoot vol toen hij het had over de terminale Mireille, die toen al gestorven was. Intussen mocht hij zijn quizprogramma ‘Is er een dokter in de zaal?’ ook in Nederland maken en zaterdag verschijnt ‘Geubels en De Hollanders’, de herwerking van ‘Geubels en de Belgen’.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top