Pelé’s "mooiste goal" die helaas niet op beeld werd vastgelegd

Sport | Brazilië is zijn grootste voetballer aller tijden kwijt. Tijd om een memorabel moment uit zijn carrière te belichten. Zo scoorde hij op 18-jarige leeftijd wat velen “zijn mooiste goal ooit” noemen. Eén probleem: de goal werd door niemand gefilmd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We noteren 2 augustus 1959. Santos kreeg in het eigen stadion Club Atletico Juventus over de vloer voor het kampioenschap. In de gelederen van Santos vertoefde iemand die furore maakte op het WK van 1958 in Zweden: Edson Arantes do Nascimento, oftewel Pelé.

Amper 18 jaar was Pelé op dat moment, maar de Braziliaanse aanvaller zat absoluut al aan het toppunt van zijn kunnen. Op deze dag scoorde hij tegen Atletico Juventus een doelpunt wat velen bestempelen als de mooiste goal uit zijn carrière. Rond de goal hing lang een mythe, vermits ze nooit op beeld werd vastgelegd. Ze leefde enkel voort in de herinneringen van de toen 10.000 aanwezige toeschouwers.

4 lobjes

Nog voor Pelé aan zijn kabinetsstukje zou beginnen, trok de aanvaller reeds de nodige aandacht naar zich toe. Zo legde hij er al twee in het mandje. Santos domineerde de partij en voetbalde zich vrij makkelijk naar een 3-0 voorsprong.

Maar in de 81ste minuut werd het aanwezige publiek alsnog met verstomming geslagen. Na een voorzet vanop de rechterkant van Dorval schakelde Pelé maar liefst vier man uit: drie verdedigers en de keeper. Dat deed hij telkens op identiek dezelfde manier, met name vier lobjes. Eens hij voor het lege doel verscheen, moest hij de bal enkel nog simpel binnen koppen.

Reconstructie

De volgende dag was de vakpers unaniem: Pelé scoorde tegen Atletico Juventus een legendarische goal. Enkel de 10.000 aanwezigen in het stadion konden het doelpunt navertellen. Wat ook gebeurde.

Omdat er geen echte beelden voorhanden waren, werd aan de hand van getuigenissen en foto's een reconstructie met digitale beelden gemaakt in 2008. Hierdoor krijgen we een beeld hoe Pelé zijn meest legendarische goal ooit maakte.

Kijk en oordeel vooral zelf.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top