Bij Spirou Charleroi gaat ambitie gepaard met financieel realisme

Sport | In het weekend van 6-8 november trekt de Euromillions Basketball League editie 2020-2021 zich opnieuw op gang. Proximus Pickx fileert voor de start van de nieuwe jaargang de tien basketbalploegen. Vandaag: Spirou Charleroi.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor de huidige hegemonie van Filou Oostende was het Spirou Charleroi dat jarenlang de plak zwaaide in het Belgische basket. Die glorieperiode ligt echter al een tijdje achter ons, maar de Henegouwers timmeren stapje voor stapje terug aan de weg naar de top. De dromen om NBA-sterren genre Shaquille O'Neal naar de Spiroudôme te halen zijn ingeruild voor een engagement om vol in te zetten op de eigen Belgische jeugd. En daarbij wordt ook vooral naar het financiële plaatje gekeken.

Eigen talent in plaats van Amerikaans geweld

De bekerfinalist van vorig seizoen moet door de impact van de coronacrisis nog meer de tering naar de nering zetten. Het sportieve budget daalde met liefst 30 procent, waardoor het motto eens te meer luidt: 'eigen jeugd eerst'. Geen Amerikaanse gelukszoekers in de grondig vernieuwde kern dus, maar een mix van Belgische jeugd en enkele buitenlandse krachten.

Van de kern van vorig seizoen zijn enkel de Belgen Alex Libert, Yoeri Schoepen en Khalid Boukichou overgebleven. Axel Hervelle zwaaide af, terwijl Kenneth Smith naar de Giants verkaste. De rest van de kern bestaat bijna louter uit geweld uit eigen land, aangevuld met de Deense spelverdeler Adama Darboe en de Hongaarse kolos Gyorgy Goloman.

Vol inzetten op Belgische competitie

Spirou maakte zijn ambities reeds op het einde van vorig seizoen kenbaar, toen het zijn ticket voor de Eurocup aan zich voorbij liet gaan. De reden: de derde Europese beker is op financieel vlak verlieslatend.

In La Nouvelle Gazette is directeur Eric Schonbrodt dan ook duidelijk over de ambities op lange termijn: "We willen ons herconcentreren op het nationale niveau, waar het doel blijft om Oostende en Antwerp naar de kroon te steken. We doen dit echter met een politiek die gebaseerd is op de middellange termijn door onze jonge krachten naar de hoogste afdeling te brengen en niet boven onze stand te leven." Benieuwd welke plaats dit de Henegouwers dit seizoen zal opleveren!

Volg de Euromillions Basketball League het hele seizoen lang op Proximus Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top