Tien seizoenen 'De Rechtbank': wat is het geheim achter deze succesformule?

Wie maandagavond in de zetel ploft kan om 20u35 naar het tiende seizoen van ‘De Rechtbank’ kijken. Het programma waarin advocaten, beklaagden, procureurs en rechters de hoofdrol spelen. Maar wat maakt ‘De Rechtbank’ nu zo succesvol? Proximus Pickx deed de test.

Uitzonderlijke situaties

Burenruzie’s, onbetaalde parkeerboetes of openbare dronkenschap. Het zijn thema’s waar de meeste mensen liever weg van blijven. Maar dankzij de televisiereeksen zoals ‘De Rechtbank’ kan ieder van ons te weten komen wat het juridische gevolg is van zulke wantoestanden. Deze interessante inkijk is voor velen een argument om even te blijven kijken.

Entertainmentgehalte

De rechters die opgevoerd worden zijn vaak niet op hun mondje gevallen en durven wel eens een sneer uitdelen naar de beklaagde. Bovendien kennen ze hun dossiers goed en hebben ze autoriteit. Hoewel dit soort entertainment niet de drijfveer is van de makers zorgt het wel voor het nodige dramatiek. En laat dat nu net een aspect zijn waar de modale tv-kijker naar op zoek gaat.

Voyeurisme

Een inkijk in de intiemere levenssferen van een ander is al jaren hét verkoopargument voor realitytelevisie. In de setting van de rechtbank komen bovendien de (juridische) problemen aan bod waarop een zeer groot taboe rust. Omdat deze thema’s zo weinig bespreekbaar zijn, zijn ze des te aanlokkelijker om ernaar te kijken als ze voor een keer op televisie verschijnen. Je bent immers zelf niet betrokken.

Empathie

In tegenstelling tot wat je zou verwachten hebben onderzoekers aangetoond dat mensen elkaar vooral willen begrijpen, ook tijdens de meest moeilijke momenten. De kijkers van reality tv-series kunnen zich dan ook vaak makkelijk verplaatsen in de personen die ze zien op de buis. Jezelf kunnen verplaatsen in een ander kan ook leiden tot empathie: een sterke emotie die ons massaal kijken doet blijven kijken naar dit soort programma’s.

Ben jij nu ook nieuwsgierig naar ‘De Rechtbank’? Stem dan maandag om 20u35 af op VIER.

 

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles

Top