Van de schrijftafel naar het witte doek: deze filmadaptaties laat je best links liggen

Films |

Bij een gebrek aan inspiratie richten filmmakers zich wel eens tot de literatuur. Bekende en minder bekende verhalen worden herschreven voor het witte doek. Maar wat als die filmadaptatie tegenvalt en fans teleurgesteld achterblijven? Proximus Pickx wil dat voorkomen en waarschuwt jou voor deze vier minder geslaagde filmadaptaties.

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Great Gatsby (2013)

Het boek geschreven door F. Scott Fitzgerald in 1925 wordt als één van de grootste werken uit de Noord-Amerikaanse literatuur beschouwd. De film uit 2013 kreeg heel wat minder goede commentaren. Volgens critici zou de film er niet in geslaagd zijn de wervelende vertelstijl van de auteur tot leven te laten komen. Er komt heel wat bling bling aan te pas, maar de kleine levensechte details die je in het boek kan lezen werden helaas achterwege gelaten. Sommige filmjournalisten hekelen ook het feit dat regisseur Baz Luhrmann extra scenes toevoegde en daarmee niet het oorspronkelijke verhaal volgde.


The Dark Tower (2017)

Stephen King's achtdelige fantasyreeks is geliefd bij fans van het genre door haar omvangrijke wereld, spannende plotwendingen en interessante personages. Toen Hollywood in 2017 besloot om van de boekenreeks een film te maken met Matthew McConaughey en Idris Elba werd de fanbase dan ook laaiend enthousiast. Na het zien van de film was dat enthousiasme echter gaan liggen. De regisseur slaagde er volgens de fans niet in om het universum van ‘The Dark Tower’-boekenreeks tot leven te laten komen. Sommigen zeggen zelfs dat de makers te veel informatie in één film probeerde te proppen met te weinig diepgang als gevolg. Dan maar de boeken lezen!
 

All The King’s Men (2006)

In 1946 won de Amerikaanse schrijver Robert Penn de Pulitzerprijs met zijn boek ‘All The King’s Men’. In 2006 besloot Sony het boek een tweede keer te verfilmen maar dat viel tegen. In tegenstelling tot de complexe, maar uiterst menselijke karakterschetsen die van de hand van de auteur kwamen, vervalt de film in een uiterst simplistische weergave van het leven van een Amerikaanse gouverneur die oog in oog komt te staan met alle verleidingen van een machtspositie. Volgens diverse filmcritici duikt regisseur Steven Zaillian (Schindler's List, Gangs of New York) dan ook niet diep genoeg in de psyche van de hoofdpersonages.
 

Eragon (2006)

In de vierdelige boekenreeks van schrijver Christopher Paolini maken we kennis met de jonge Eragon die een drakenei in zijn bezit krijgt. Hij voedt de draak op en neemt het uiteindelijk op tegen een duistere koning die het land wil vernietigen. Klinkt goed, toch? Dat vinden in ieder geval de miljoenen fans van de boekenserie. Hetzelfde kan helaas niet gezegd worden van de film. Volgens fans zijn er te veel details uit de film weggelaten die van groot belang waren in het verhaal van Eragon. Zo zijn reisgezellen en diverse belangrijke ontmoetingen geschrapt. "Kan niet", zeggen de fans en ze gaven de film dan ook een slechte beoordeling

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top