Showbizz detective: de mysterieuze verdwijning van schrijfster Agatha Christie

De Britse schrijfster Agatha Christie bereikte met haar spannende misdaadverhalen miljoenen mensen over de hele wereld. Maar in 1926 stond de wereld op haar kop: toen speelde de geestelijke moeder van Poirot zelf de hoofdrol in haar eigen waargebeurde verdwijningszaak.

In de ochtend van 3 december 1926 had Agatha Christie een flinke ruzie met haar man, Archibald. Hij had namelijk een affaire met een andere vrouw en wou van Agatha scheiden. Het was al een bewogen jaar geweest voor Christie: haar moeder was pas overleden, ze had net een boek uitgebracht en ontdekte de affaire van haar man.

Na een zeer onstuimige en emotionele dag besloot Christie ‘s avonds haar boeltje te pakken. Ze nam afscheid van haar dochter, verdween met haar auto de nacht in en werd pas elf dagen later teruggevonden.

Klopjacht

Toen haar verdwijning werd gesignaleerd bij de politie, zette die een heuse klopjacht op poten: meer dan 1000 agenten zouden naar Agatha Christie gezocht hebben. Al heel snel werd haar auto gevonden nabij een steengroeve. De lichten stonden nog aan, de portieren open en alle officiële documenten van de beroemde schrijfster lagen er nog in. Van de schrijfster zelf was geen spoor.

Omdat Christie wereldberoemd was, kon de roddelpers natuurlijk niet achterblijven met eigen theorieën: was ze vermoord, had ze zelfmoord gepleegd of was dit een publiciteitsstunt voor haar nieuwste boek? Er werd duchtig gespeculeerd maar niemand die het zeker wist. Er werd zelfs een medium bij betrokken.

Harrogate

Na elf dagen werd de schrijfster dan toch gevonden. Niet vermoord, niet gekidnapt, maar gewoon op haarzelf in een hotel in het Britse stadje Harrogate. Dit stadje was populair bij de toenmalige Britse elite.

Toen de politie haar vond, kon ze geen verklaring geven voor haar mysterieuze verdwijning en dat doet nog meer wenkbrauwen fronsen. Ze kon zich, volgens officiële bronnen, niets meer herinneren van het voorval en hoe ze in het hotel was terechtgekomen. Nog een pikant detail: Agatha Christie stond bij het hotel ingeschreven onder een valse naam, Theresa Neele. En laat ‘Neele’ nu net de familienaam zijn van de minnares van haar man.

Wat er die nacht door het hoofd ging van Agatha Christie zullen we wellicht nooit te weten komen. Wat wel zeker is, is dat ze kort na haar verdwijning scheidde van haar man en verder aan haar spannende boeken bleef schrijven. En misschien, heel misschien, hielpen haar ervaringen met haar eigen verdwijning wel om tot nog betere plotwendingen te komen.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles

Top