One day, one goal Torsten Frings torpedeert Costa Rica in openingsmatch WK

Sport |

‘Met Duitsers ben je nooit klaar.’ Dat moet ook de Costa Ricaanse bondscoach, Alexandre Guimarães, gedacht hebben na de openingsmatch van het WK 2006. Want toen Costa Rica hun match tegen Duitsland deed kantelen, leek het wonder zich te gaan geschieden. Maar plots was daar Torsten Frings...

Door Pickx

Deel dit nieuws

Veertien jaar geleden organiseerde Duitsland het Wereldkampioenschap voetbal in eigen land. Om dat toernooi op gang te trappen, speelde Duitsland de openingsmatch tegen Costa Rica. Een unicum, want de Duitsers en Costa Ricanen speelden nog nooit eerder tegen elkaar. Die Mannschaft was favoriet om hun eigen toernooi te winnen, samen met de andere usual suspects: Italië, Argentinië en Brazilië.

De match begon uitstekend. Philipp Lahm scoorde na amper zes minuten het eerste doelpunt met een pareltje (en een krulbal) om u tegen te zeggen. Duitsland was klaar om de hele match te domineren, denkt u? Verkeerd gedacht: de Costa Ricanen waren immers niet de grote plas overgestoken om cadeautjes uit te delen. Neen, ze maakten na zes minuten alweer gelijk.

Walkover
Duitsland maakte zich op voor een spannende match en niet die walkover waar velen op gehoopt hadden. Iedereen was onder de indruk van de Costa Ricaanse snelheid en vechtlust maar dat was buiten Miroslav Klose gerekend: hij scoorde in minuut 16 een prachtige goal op aangeven van zijn maatje Bastian Schweinsteiger.

De Duitsers gingen rusten met een gevleide 2-1 voorsprong en dat was even schrikken voor bondscoach Jürgen Klinsmann. Hij zou vast en zeker zijn krijtwisser door de Duitse kleedkamer hebben laten vliegen na het vaststellen van zo’n nonchalance. “Wir sind Deutschland!” Klose, alweer hij, had de boodschap begrepen en legde er in minuut 61 opnieuw eentje in het mandje. Klus geklaard, zou je denken. Maar het noodlot voltrok zich bijna toen Costa Rica in minuut 83 alsnog het gaatje in de Duitse verdediging vond waar het al een hele match naar op zoek was.

Fring's plannetje
3 - 2 en de Costa Ricanen hadden het momentum aan hun zijde. Als ze nu nog een keer konden scoren, waren ze de mentale overwinnaars. Nog even deze vrije trap in de 87e minuut van Schweinsteiger wegwerken en dan opnieuw naar het doel van die vervelende Duitsers trekken. Maar Schweinsteiger is, in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, de gekste nog niet. In plaats van de bal wild in het pak te droppen, opteert Bastian voor een subtiel pasje naar middenvelder Torsten Fring die centraal op het veld een plannetje had bedacht. 

Fring ontving de Teamgeistbal, twijfelt geen seconde en lanceert een kanonschot richting het doel van de Costa Ricaanse keeper, José Porras, die machteloos stond tegen zo’n raketlancering die je enkel en alleen op Cape Canaveral verwacht. Het verdict: Duitsland 4, Costa Rica 2.

Niet veel later haalt Duitsland de overwinning binnen. Het land van bier, worst en auto’s groeit verder in het toernooi en treft in de halve finale de latere wereldkampioen, Italië. Die Mannschaft zal tevreden terugblikken nadat het toch de derde plaats kon claimen ten koste van Portugal. Bondscoach van de toenmalige Mannschaft, Jürgen Klinsmann, hield het na het WK 2006 voor bekeken. Zijn assistent, Joachim Löw, nam de fakkel over.

Zin in meer? Herbeleef hier hoe Stephane Demol de Sovjet-Unie op de knieën dwingt
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top