Verborgen parels van documentaires om je honger naar kennis te stillen

‘Tiger King’, ‘Fyre’, ‘Icarus’ en ‘Making a Murderer’ kennen we intussen allemaal. Die documentaires veroorzaakten bij de release zo veel ophef of vielen zozeer in de prijzen dat het bijna onmogelijk was om ernaast te kijken. Maar op Netflix staan nog heel wat verborgen parels van docu’s klaar om ontdekt te worden. Proximus Pickx selecteerde er enkele voor je.

Rotten

Eten zal altijd fascinerend zijn en op Netflix zijn dan ook verschillende documentaires terug te vinden over voedsel, van het koken tot het eten en het culturele belang van bepaalde gerechten. ‘Rotten’ duikt dieper in de minder mooie wereld van het voedsel om corruptie, verspilling en de gevaren achter slechte eetgewoontes bloot te leggen. De uitstekende diepgravende reportagereeks telt intussen twaalf afleveringen verdeeld over twee seizoenen, maar blijft jammerlijk onderbelicht.


What Happened, Miss Simone?

Nina Simone was een van de groten der aarde. Als zangeres veroverde ze de wereld met de ene hit na de andere, en nummers als ‘Sinnerman’ en haar versie van ‘Feeling Good’ zullen voor eeuwig tot het wereldwijde canon behoren. Van achter haar piano zette ze zich ook constant in voor de rechten van Afro-Amerikanen en raakte ze betrokken bij de beweging van Martin Luther King. Uit frustratie liet ze op het toppunt van haar carrière alles en iedereen achter om naar Liberia te trekken. Gebundeld in de documentaire ‘What Happened, Miss Simone?’ zijn nooit eerder vertoonde beelden die haar ongelooflijke levenswandel tonen.


Behind the Curve

Een verontrustend grote groep mensen – uiteraard vooral Amerikanen – gelooft dat de aarde een platte schijf is. Foto’s van de aardbol zijn volgens hen getrukeerd en bij verlenging is alles wat met ruimtevaart te maken heeft een grote leugen. Ze komen samen in Facebookgroepen en op conventies, trekken als evangelisten de wereld in en zullen er nooit van overtuigd worden dat ze ongelijk hebben, hoe vaak hun eigen experimenten ook mogen falen. ‘Behind the Curve’ volgt enkele van de meest prominente Flat Earthers en benadert hen op gelijke voet, zonder hen belachelijk te willen maken, om te onderzoeken waarom ze het licht van de zon ontkennen.


Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles

Top