Fund Belgian Music lanceert eerste projectoproep

Eind juni werd Fund Belgian Music gelanceerd. Het steunfonds voor Belgische artiesten heeft als doel te beantwoorden aan de "dringende socio-economische noden" van de sector, nu zoveel concerten en albumreleases zijn afgelast en opnames zijn uitgesteld door de coronacrisis. Deze week lanceerde het fonds haar eerste projectoproep. Muzikanten die hun activiteiten noodgedwongen moesten staken, kunnen financiële steun aanvragen om hun muzikale project nieuw leven in te blazen.

Het fonds moet Belgische artiesten ondersteunen en de heropstart van de sector stimuleren. Op lange termijn willen de initiatiefnemers ook "gezonde fundamenten leggen voor de toekomst van de Belgische muziek door zowel op financieel als op structureel vlak de professionalisering, de internationalisering en de export van onze muzikale talenten te ondersteunen".
 
Het fonds wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting en de organisatoren doen beroep op de solidariteit en de generositeit van zowel bedrijven en organisaties als fans en artiesten om geld binnen te halen. "Alle donaties zijn fiscaal aftrekbaar", klinkt het.
 
Het fonds "voor muzikanten en door muzikanten" lanceerde onlangs haar eerste projectoproep waarop muzikanten kunnen intekenen, vooral in de creatiefase waar heel veel tijd en zweet inkruipt. Het is niet bedoeld voor mensen die goed hun brood verdienen als muzikant, maar wel voor muzikanten die anders hun eigen spaarcenten zouden moeten aanboren voor hun professionele activiteiten.

Jury van professionals

De steun die het fonds verleent moet volledig aangewend worden voor de uitvoering van het relanceplan. De financiële steun zal niet meer bedragen dan 30% van de specifieke bijkomende financiering, met een maximum van 10.000 euro per project.
 
Het fonds benadrukt dat de oproep open staat voor alle muzikale projecten, ongeacht het muzikale genre en ongeacht waar het zich bevindt tussen debuterend en gevestigd. Elke Belgische muzikant, als auteur of uitvoerder (solo, groep of ensemble), maakt aanspraak op financiële steun om zijn of haar 'plan B' mogelijk te maken.
 
Een jury van professionals zal elk dossier beoordelen en in de loop van de maand december van dit jaar zullen de geselecteerde projecten bekendgemaakt worden. De jury bestaat uit Marie Paule Wouters, Eric Russon, John Terra (foto), Pauline Leblanc, Cloé Defossez, Patrick Printz, Rrita Jashari & Aya Braem.
 
Een aanvraagformulier kan ingediend worden tussen 16 oktober en 12 november via de website van de Koning Boudewijnstichting.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top