Les Nuits Botanique 2020: een unieke editie die festivalgangers weer op de been kreeg

Dit wordt de grote avond. Een optreden van Stephane Ginsburgh zal vanavond de 27ste editie van Les Nuits Botanique afsluiten. Een twintigtal concerten van een veertigtal Belgische en internationale artiesten hebben van 24 september tot nu voor het festivalgevoel gezorgd in Brussel. Samen met programeerassistent Thomas Konings blikken we terug op de bijzondere editie.

De organisatoren van Les Nuits Botanique zaten niet stil. Ze hebben hemel en aarde bewogen om alles te kunnen laten doorgaan, want de editie 2020 moest eigenlijk afgelopen mei al plaatsvinden. Thomas Konings kijkt tevreden terug bij het afsluiten van de 27ste jaargang. “Het was een bijzondere editie. Nooit gezien. We wisten niet of er wel publiek zou komen. De eerste dag was de grote test om te zien of ons systeem zou werken. Alles is uiteindelijk goed verlopen, op een veilige manier.” Bezoekers konden kiezen tussen het park buiten, of de zalen binnen om samen met hun bubbel van de optredens te genieten.

Het publiek op het appel
 
De bezoekersaantallen waren kleiner dan andere jaren, vooral omdat er door het coronavirus minder volk toegelaten was. Maar in het publiek dat er wel was, tekenden alle generaties present. “Dat is een van de grote kwaliteiten van Les Nuits, dat we veel verschillende doelgroepen bereiken. Het was echt een plezier om weer concerten te kunnen plannen voor iedereen.”
 
Thomas Konings bevestigt dat de bezoekers met een goed gevoel naar huis gingen, wat bewijst dat het evenement nog steeds aan de verwachtingen kon voldoen. “We kregen heel positieve feedback. Ik ben er ook van overtuigd dat het publiek blij was met onze organisatie. Alles verliep een beetje anders, maar steeds veilig en met respect voor elkaar. De bezoekers waren vooral blij dat ze concerten konden bijwonen. We merken dat we meer positieve feedback kregen dan normaal. Ook al was het soms koud buiten, de mensen waren blij dat ze erbij konden zijn.”

Een voornamelijk Belgische line-up
 
Les Nuits zijn altijd een gelegenheid om minder bekende artiesten te vinden, maar ook om grote namen te herontdekken. De affiche kreeg dit jaar wel een deuk door de coronacrisis, maar dat betekent niet dat de line-up minder gesmaakt werd. “De Belgen zijn altijd prominent, en dat was dit jaar niet anders. De programmering was voor 75 procent van eigen bodem. We ontdekten lokale bands, nieuwe albums, zelfs muziek die speciaal voor het evenement was gemaakt. Denk maar aan Adriaan de Roover, een Antwerpse artiest, die een hele set met nieuw materiaal heeft gebracht, exclusief voor het festival.”
 
Voor enkele van de grote namen was de duit niet automatisch in het zakje. Het feit dat het evenement maanden uitgesteld werd, maakte het niet makkelijker. “Het was geen sinecure, gelet op de verschillende maatregelen die in andere landen gelden, om alles goed te coördineren.”

Emoties ten top
 
Bij de hoogtepunten van deze 27ste editie rekenen we onder meer het concert van Mayra Andrade, die met haar geheel eigen stijl het publiek in vervoering bracht. “Dat was een heel ontroerend moment op een heel bijzondere avond. Ik zal me ook Hervé herinneren, die van locatie moest veranderen omdat het te hard regende. Hij heeft twee sets moeten spelen en was dolgelukkig om er te zijn. Het was echt top om hem die set twee keer met zo veel intensiteit te zien spelen.”
 
Ook andere artiesten zullen zowel het publiek als de organisatie bijblijven. Onder hen de band Flying Horseman. “Het is voelbaar dat die muzikanten het gewoon zijn om samen te spelen, ze zijn technisch erg sterk en voelen elkaar aan. Op het podium brachten ze een nieuw album dat meer rockgericht is. Hun transformatie was erg geslaagd.” De rapper Peet maakte ook indruk en nodigde andere artiesten met dezelfde muziekstijl uit om mee met hem op het podium te staan.
 
Er bestaat geen enkele twijfel dat muziekliefhebbers van elk allooi in hun nopjes waren met deze editie van Les Nuits. Klik hier voor meer informatie over deze jaargang van het festival.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles

Top