Speciale 72ste editie van de 24 uur van Spa-Francorchamps belooft spectaculair te worden

Sport |

De 72ste editie van de 24 uur van Spa-Francorchamps vindt plaats van 22 tot 25 oktober. Door het coronavirus zijn speciale maatregelen voorzien, want de wedstrijd verloopt na een uitstel van drie maanden achter gesloten deuren. Toch moet de 24-urenwedstrijd opnieuw spektakel brengen. 56 teams staan aan de start, maar liefst 16 deelnemers minder dan vorig jaar. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Toch worden die deelnemers door elf verschillende fabrikanten en vijftien verschillende teams vertegenwoordigd. Het belooft opnieuw een spannende race te worden om de Porsche van de Deen Michael Christensen, de Oostenrijker Richard Lietz en de Fransman Kévin Estre te kloppen. Zij wonnen de wedstrijd in 2019.

Speciale condities

Het is de eerste keer dat de 72e editie van de wedstrijd plaatsvindt in de herfst, wat zorgt voor nieuwe uitdagingen. De deelnemers krijgen te maken met koudere temperaturen en heel andere weersomstandigheden dan in andere jaren. Ook het lagere aantal uren zonlicht bezorgt de teams een langere nacht dan tijdens de zomeredities. De wedstrijd begint zaterdag om 15:30 en eindigt zondag om 14:30, aangezien de uurwisseling toevallig ook net dat weekend is. 

De strijd belooft hevig te worden

Eind september vonden de testdagen voor de wedstrijd in Spa plaats. Gedurende twee dagen konden de producenten en coureurs  zichzelf, het parcours en de materialen testen. Aan het eind van die testmomenten bleek de Porsche 911 GT3 R N.12 van Matt Campbell, Patrick Pilet en Mathieu Jaminet de snelste te zijn. GPX Racing had net als vorig jaar de snelste ronde neergezet. Maar liefst zeven fabrikanten eindigden binnen de seconde. Er wordt dus een grote strijd tussen Porsche, BMW, Ferrari, Lexus, Mercedes, Lamborghini en Audi verwacht. 

Wat kunnen we van de Belgen verwachten?

Twaalf Belgische coureurs zullen aan de start verschijnen. Maxime Soulet (Bentley), Dries Vanthoor, Charles Weerts, Frédéric Vervisch (Audi) en Laurens Vanthoor (Porsche) zoeken succes in het algemeen klassement terwijl nog eens zeven andere vertegenwoordigers vooral zullen proberen een resultaat te zoeken in de verschillende categorieën van de wedstrijd, waaronder de voormalig winnaar van 2016 Maxime Martin (Aston Martin), die meedeed aan de Pro-Am Cup. De jonge Baptiste Moulin (Lamborghini) en Benjamin Lessennes (BMW) zullen aan de start van hun eerste 24 uur staan.

Twee Belgische teams zullen aanwezig zijn met vier Audi R8 LMS-wagens voor het WRT-team. Het Boutsen-Ginionteam doet mee met een BMW M6 GT3. De 24 uur van Spa-Francorchamps staat op het programma voor de GT World Challenge Europe Endurance-kampioenschappen (voorheen Blancpain GT Series) en de Intercontinental GT Challenge.

De race is te volgen op Motorvision TV, beschikbaar in de optie All Sports van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top