Lewis Hamilton: portret van een atypische piloot

Is Lewis Hamilton sterker dan Michael Schumacher? De vraag kan provocerend lijken, aangezien Schumacher zo'n diepe indruk nagelaten heeft en een revolutie in de autosport teweeg bracht. Maar vorig weekend evenaarde Lewis Hamilton het record 'aantal overwinningen in een Grand Prix' van Schumi (91). En zo wordt hij steeds meer de absolute referentie in deze sport.
 

Erkenning van de familie Schumacher

Nu Lewis Hamilton (35) de Grand Prix van Eifel in Duitsland heeft gewonnen, op slechts enkele kilometers van het geboortehuis van Schumi, heeft hij evenveel overwinningen als Michael Schumacher op zijn palmares staan. Mick Schumacher, de zoon van Michael, schonk de Britse piloot de helm die zijn vader in 2012 droeg tijdens zijn laatste F1-seizoen. "Gefeliciteerd vanwege de hele familie. Wat een prestatie", zei hij hem. Lewis Hamilton was duidelijk ontroerd door deze attentie.

Lewis Hamilton op jacht naar records

Lewis Hamilton is de toekomstige wereldkampioen 2020. En dat is een kwestie van weken. Met zeven titels evenaart hij een ander record van Michael Schumacher, ongetwijfeld het meest emblematische. Het gaat om de vierde opeenvolgende titel voor de Britse piloot. De zesde in zeven jaar (zijn teamgenoot Nico Rosberg was hem in 2016 te slim af).

Kan je Lewis Hamilton met Michael Schumacher vergelijken?

Formule 1 evolueert razendsnel en sneller dan elke andere sport. Dat maakt het moeilijk om verschillende tijdperken met elkaar te vergelijken. In de jaren 1990 en 2000 was de piloot meer betrokken bij de ontwikkeling van de wagen. Bovenop zijn uitzonderlijke talenten als piloot werkte Michael Schumacher veel samen met zijn ingenieurs zodat zijn auto's nog beter konden presteren.

Talent van in de kinderschoenen

Lewis Hamilton begon op zijn achtste te karten. Hij droeg daarbij een gele helm die doet denken aan die van zijn idool Ayrton Senna. In 1995 wordt hij op 10-jarige leeftijd Engels kampioen en krijgt hij zijn trofee van Ron Dennis, met wie hij praat over zijn ambitie om F1-piloot te worden. De baas van McLaren volgt deze jonge durfal daarna van dichtbij verder op. Twee jaar later is hij helemaal overtuigd van zijn talent en biedt hij hem een exclusief contract van 10 jaar aan. Hamilton werkt zich een weg omhoog en kan in 2007 in de F1 starten.

Een bliksemsnelle start

In 2007 begint Lewis Hamilton in de F1. En hij bevestigt meteen dat Ron Dennis zich niet vergist heeft. Bij zijn eerste negen races kan hij het podium bestijgen. Hij wint ook vier Grand Prix. In 2008 wordt hij de jongste wereldkampioen in de geschiedenis van de F1 (een record dat Sebastian Vettel in 2010 breekt). In tegenstelling tot andere piloten (vraag maar aan Jérôme d'Ambrosio) heeft Lewis Hamilton het geluk bij een team te horen dat hem in staat stelt al zijn talent te tonen.

De stier heeft het voor het zeggen

Het begin van de jaren 2010 brengt minder goed nieuws voor Lewis Hamilton en McLaren. Sebastian Vettel rijft tussen 2010 en 2013 vier opeenvolgende titels binnen aan boord van zijn Red Bull-Renault. Onmogelijk te verslaan. Maar het Hamilton-tijdperk zal weldra aanbreken.

Mercedes, de ster van de paddock

Vanaf 2014 is de dominantie van Mercedes in de F1 onverdeeld. Het Duitse team wint de ene constructeurstitel na de andere en Lewis Hamilton verzamelt wereldwijd bekers. De Brit wint alle titels tussen 2014 en 2019, met uitzondering van 2016, toen zijn teamlid Nico Rosberg (foto) hem met vijf punten versloeg na een enorm gespannen seizoen tussen de twee.

Lewis Hamilton, een atypische piloot

Met zijn tattoos, oorbellen, kettingen en lang haar valt Lewis Hamilton op in de paddock. Hij vormt de tegenpool van het strenge imago van Michael Schumacher. Lewis Hamilton waagde zich zelfs aan rap en bracht een song met Christina Aguilera uit.

Waarom nummer 44?

Sinds een aantal jaren kunnen F1-piloten een nummer kiezen dat ze hun hele carrière kunnen houden. De uitgaande wereldkampioen kan nummer 1 dragen maar Lewis Hamilton heeft altijd nummer 44 behouden. Maar waarom is dat nummer zo belangrijk voor hem?- 44 was zijn allereerste nummer in de karting.- 44 is het internationale telefoonnummer van het Verenigd Koninkrijk.- Barack Obama was de 44ste president van de Verenigde Staten. Lewis Hamilton was trouwens heel actief in de Black Lives Matter-beweging die dit jaar in de Verenigde Staten ontstond.- Het is ook een hommage aan de Afro-Amerikaanse baseball-legende Hank Aaron.

En het vervolg?

Het contract tussen Lewis Hamilton en Mercedes loopt na dit seizoen af. Het Duitse team zegt vertrouwen te hebben in de onderhandelingen, maar de salarisverwachtingen van de Britse piloot zijn niet van de poes. Men praat over 130 miljoen euro gespreid over 3 jaar. Stel dat hij Mercedes verlaat, wie zou dan zo'n bedrag kunnen betalen? Ferrari? Dat zou pas crazy zijn!

Nieuws

Bekijk alles
Top