De mooiste tijd van je leven: smakelijk kijkvoer over het studentenbestaan

Series | Vandaag is het de internationale dag van de student. Hoewel het studentenleven door de coronacrisis momenteel op een laag pitje staat, wil Proximus Pickx deze hoogdag niet onopgemerkt laten passeren. We serveren een bloemlezing van Belgische producties waarin studenten de hoofdrol spelen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ad Fundum (1993)

Wellicht de bekendste film over een Belgisch gebruik: de studentendoop. De cultfilm is de eerste langspeelfilm van Erik Van Looy, die later het uitstekende ‘Loft’ zou maken – nog steeds de meest succesvolle Belgische film ooit.

‘Ad Fundum’ vertelt het verhaal van drie Leuvense universiteitsstudenten die zich inschrijven voor de doop. Ze maken het iets te bont, en de politie start een onderzoek. De film doet dan ook denken aan de recente excessen die in de media verschenen rond studentendopen
 

L'école de l'impossible (2020)

De documentaire laat zijn licht schijnen over het adolescentenleven op de schoolbanken. De film laat jongeren van allerlei pluimage aan het woord, waarvan sommigen een crisis doormaken. Allen zijn ze op zoek naar hun lotsbestemming in een school die steeds multicultureler wordt. Deze docu is het resultaat van twee jaar aan beeldmateriaal.
 
Regisseur Thierry Michel levert alweer een sterke documentaire af, na zijn eerdere exploten met ‘Congo River’, ‘Katanga Business’ en ‘l'Homme qui répare les femmes’. Deze film is te bekijken op Arte.
 

W817 (1999 – 2003)

Een jeugdserie die bij vele millennials nostalgie opwekt: deze olijke bende van zes jongeren die samenhokken in een studentenhuis. De reeks liep van 1999 tot 2003 op Ketnet en was goed voor 131 afleveringen. Eerder dit jaar maakten vele fans een vreugdesprongetje, want 50.000 mensen gaven gehoor aan de oproep van de cast om een ticket voor de film te kopen. De opbrengsten van de voorverkoop moesten de financiering van de film vervolledigen. En die film komt er dus.
 
De langspeelfilm brengt de originele vaste cast van de reeks terug in een nieuw verhaal. Jenne Decleir (Carlo), Govert Deploige (Steve), Kadèr Gürbüz (Birgit), Britt Van Der Borght (Zoë), Danny Timmermans (Tom), Aron Wade (Akke), Machteld Timmermans (Ellen) en Aagje Dom (Jasmijn) spelen de hoofdrollen. In de ‘W817’-film, ‘8eraf’ getiteld, is de originele cast 20 jaar ouder, en zien ze elkaar na jaren terug op het huwelijksfeest van tech-geek Carlo.
 
De film is wel met een jaar uitgesteld. De release stond oorspronkelijk gepland voor deze maand, maar de opnames liepen vertraging op door de coronamaatregelen. Volgens de openbare omroep verschijnen de jeugdhelden pas in oktober 2021 op het witte doek.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top