Grijpt Jumbo-Visma de laatste kans op een eindzege in een grote ronde?

Sport | Van 20 oktober tot 8 november kronkelt het Vuelta-peloton van Irun naar Madrid in 2880 kilometers. Op enkele dagen van de start is het hoog tijd om de 75ste editie van de Ronde van Spanje onder de loep te nemen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zoals vele koersen moest ook de Vuelta zich dit seizoen schikken naar de grillen van het coronavirus. De wielerronde stond oorspronkelijk zoals elk jaar in augustus gepland, maar moest wijken naar de herfst, terwijl de Ronde van Italië nog niet eens afgerond is.
 
Het parcours werd ook omgegooid. De Grand Départ was voorzien in het Nederlandse Utrecht, maar die stad moet nog een jaartje geduld oefenen om de Vuelta te mogen ontvangen. De drie ritten op Nederlandse bodem werden geschrapt en niet vervangen, waardoor de ronde het met drie etappes minder moet doen. Met slechts twee ritten van meer dan 200 kilometer, belooft dit hertekende parcours desalniettemin een spannende koers te worden. De ongewone weersomstandigheden zijn een extra factor om mee rekening te houden voor de renners.
 
Mythische cols
 
Zoals vaak in Spanje zullen de sprinters zelden aan het feest zijn. Met slechts vier vlakke ritten op het programma zullen de renners vooral een opeenvolging aan aankomsten bergop voorgeschoteld krijgen. De eerste grote schifting komt er wellicht op de aankomst van de zesde etappe: de top van de gevreesde Col du Tourmalet.
 
Een ander sleutelmoment wordt de beklimming van de mythische Angliru tijdens de twaalfde rit, die slechts 109 kilometers telt. De favorieten krijgen amper tijd om te bekomen van die krachtinspanning, want ’s anderendaags wacht een individuele tijdrit van een dertigtal kilometer. Met zijn aankomst op de top van een korte maar pittige bult zou die tijdrit de kaarten weleens door elkaar kunnen schudden. Voor de traditionele aankomst in Madrid biedt de 17e etappe met zijn bergachtig en kronkelig traject de laatste kans om een kloof te slaan.
 
Kan de eindzege Jumbo-Visma nog ontglippen?
 
Nadat Primoz Roglic in de Tour de France door het ijs zakte en als tweede eindigde en de exit van Steven Kruiswijk in de Giro, beseft Jumbo-Visma dat het de laatste kans op een eindzege in een grote ronde dit seizoen niet mag laten schieten. De Nederlandse armada verschijnt dus op volle oorlogssterkte aan de start in Spanje. Titelverdediger en onlangs nog winnaar van Luik-Bastenaken-Luik, Primoz Roglic, zal ditmaal in dienst rijden van Tom Dumoulin. De twee heren zullen geruggensteund worden door de solide Sepp Kuss.
 
Voor Ineos is het vooral kwestie om een grijs seizoen wat glans te geven. De Britse formatie zal aangevoerd worden door Chris Froome, die nog steeds naar zijn beste vorm zoekt, en Richard Carapaz, die 13e eindigde in de jongste Tour de France.

Hun grootste uitdagers worden Alejandro Valverde (Movistar), de tweede van vorige editie, Thibaut Pinot (Groupama – FDJ), Emanuel Buchmann (BORA - hansgrohe), Enric Mas (Movistar) en Guillaume Martin (Cofidis).

Aan Belgische zijde zal Tim Wellens de dienst uitmaken bij Lotto Soudal. Daarnaast is het uitkijken naar jonge talenten als llan Van Wilder (Team Sunweb) en Mauri Vansevenant (Deceuninck - Quick Step). Jasper Philipsen (UAE-Team Emirates) zou dan weer zijn streng moeten kunnen trekken in de sprintetappes
 
Volg de Vuelta live van 20 oktober tot 8 november op Eurosport.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top