Het Belgisch-Nederlandse succesverhaal van Undercover

Series | De serie ‘Undercover’ is een schot in de roos in België, Nederland en daarbuiten. Van het tweede seizoen komen nog wekelijks afleveringen uit, maar de opnames voor het derde zijn al begonnen. Nu het nieuwe seizoen in de steigers staat, blikt Proximus Pickx terug op wat de serie zo’n succes maakte.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Undercover vertelt het razend spannende verhaal van agenten Bob Lemmens en Kim de Rooij, die op Camping Zonnedauw een chalet huren naast die van de beruchte Nederlandse drugsbaron Ferry Bouwman. Hun doel: het vertrouwen van Bouwman winnen en infiltreren in zijn organisatie om hem zo in te kunnen rekenen. In het tweede seizoen jaagt het undercoverduo op een bende wapensmokkelaars op een ranch. De Belgisch-Nederlandse productie zit dus vol spannende momenten, maar dat is niet de enige reden waaorm de reeks zo goed aanslaat.

Feit versus fictie

Het verhaal is deels gebaseerd op de arrestatie van de Nederlandse beroepscrimineel Janus van Wesenbeeck, alias Harry Potter. In 2009 verbleef hij op camping Parelstrand in Lommel. Tot dan toe was hij ongrijpbaar gebleven, omdat hij altijd werkte met codewoorden, versleutelde berichten en apparaatjes die afluisterapparatuur verstoren. Hij profiteerde van de slechte samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse politie. Anderhalf jaar lang werkten Billy en Nina om het vertrouwen van de drugsbaron en zijn entourage te winnen, tot de politie eindelijk genoeg bewijsmateriaal had om hem achter de tralies te steken. Je kan het niet verzinnen, het verhaal smeekte om een herwerking op het scherm.
 
De echte drugsbaron begon vorig jaar zijn verhaal te doen aan de Nederlandse misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink. Hij zei dat het uiteindelijk een hoop kronkels in de Belgische wetgeving waren die hem de das omdeden en dat de serie dat niet weergeeft. Maar hij is zich blijkbaar wel bewust van zijn hernieuwde roem. Hij hoorde dat hij gezocht werd – wat niet bleek te kloppen – en ging zich aanmelden bij de politie, niet als Janus van Wesenbeeck, maar als Ferry Bouwman. Want soms is de realiteit nog gekker dan fictie.

Tom Waes

Voor kijkend Vlaanderen was er geen beter moment om Tom Waes in een hoofdrol te casten. De presentator/acteur bereikte net het toppunt van zijn populariteit met de succesreeksen ‘Reizen Waes’ en ‘Kamp Waes’. Maar terwijl hij als presentator en allemansvriend vaak goedlachs de vrolijke noot brengt, moet hij in ‘Undercover’ vooral een ernstig gezicht opzetten. Zelfs voor kijkers die al jaren niet om zijn gezicht heen konden, is zijn acteerwerk in de serie iets nieuws. Zijn reputatie als durfal maakt hij dan weer wel waar.
 
Ook in de Nederlandse cast vinden we een paar (figuurlijke) zwaargewichten terug. Frank Lemmers, die Ferry Bouwman portretteert, heeft in eigen land de reputatie dat hij zich makkelijk als een volleerd method actor kan inleven in zijn personages. Anna Drijver speelde al eens de rol van een verdachte buurvrouw in ‘Nieuwe Buren’ en Elise Schaap profileert zich steeds meer als een van de meest veelzijdige Nederlandse actrices.

Seizoen drie en meer

Over de inhoud van het derde seizoen is het voorlopig nog koffiedik kijken. Verschillende media in Nederland speculeren druk over de criminele onderwereld waar de acteurs zich in zullen storten, maar het blijft dan ook bij speculatie. Alleen weten we dat personages als Bob Lemmens, Kim de Rooij en Ferry Bouwman zullen terugkeren. Van die laatste gesproken, ondanks raakte bekend dat Netflix ook werkt aan een spin-off over het leven van Ferry Bouwman voor hij Bob en Kim leert kennen. Wanneer de film ‘Ferry’ te zien zal zijn of wanneer de opnames van start gaan, is nog niet geweten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top