Deze Vlaamse fictiereeksen kregen een remake in het buitenland

Series | We mogen best wel eens chauvinistisch zijn als het op onze eigen fictiereeksen aankomt. Vlaamse televisieprogramma’s doen het goed over de grens en kregen meer dan eens ook buitenlandse remakes. Dit zijn enkele van onze grootste succesverhalen in het buitenland.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vermist

Deze Vlaamse sensatie begon met een film van regisseur Jan Verheyen in 2007 en kreeg een vervolg met zeven seizoenen op de beeldbuis. De film had het meest succesvolle openingsweekend van de voorbije tien jaar in Vlaanderen en lokte uiteindelijk meer dan 212.000 bezoekers naar de cinema. De serie borduurde verder op de verhalen van de Cel Vermiste Personen, wiens onderzoeken steeds op een erg realistische manier in beeld werden gebracht.
 
Toen de reeks in 2008 werd gekocht door de Franse zender M6, werd ‘Vermist’ de eerste Vlaamse politieserie die in Frankrijk werd uitgezonden. Intussen is de originele serie al uigezonden in ruim negentig landen. Rusland nam geen genoegen met een ondertitelde of gedubde versie en begon in 2013 met de productie van een volledige remake. Daarmee werd de serie de allereerste Vlaamse crimireeks die een buitenlandse remake kreeg. De eerste, maar niet de enige.


Cordon

Quarantaines, mondmaskers, gescheiden koppels en een dodelijk virus: het lijkt wel alsof de makers van de VTM-reeks ‘Cordon’ een glazen bol hadden. De reeks over de uitbraak van een extreem besmettelijk en dodelijk virus in het centrum van Antwerpen gaat wel nog wat verder dan de realiteit van vandaag. Een deel van de stad wordt met containers afgescheiden van de buitenwereld om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Wie geluk heeft, bevond zich buiten de perimeter. Wie pech heeft, moet het waarschijnlijk met zijn leven bekopen.
 
De reeks was een succes in Vlaanderen en kreeg een tweede seizoen. De Amerikaanse zender The CW had interesse in ‘Cordon’, en bestelde een remake genaamd ‘Containment’. De plot was zo goed als dezelfde, maar de cast miste wat slagkracht. De kijkcijfers waren matig en omdat de VS al hun deel aan rampenfilms en -series gezien hadden, werd er nooit een tweede seizoen gemaakt. Enkele fans startten wel een online petitie op om ‘Containment’ terug te brengen, maar dat mocht niet baten.


Professor T.

Vlaamse politieseries slaan duidelijk aan in het buitenland. ‘Professor T.’, met Koen De Bouw in de hoofdrol als een briljante, maar antisociale professor criminologie die zijn oud-studente helpt bij het oplossen van zaken, was niet alleen in ons land een hit. Tussen 2015 en 2018 kwamen drie seizoenen uit van de politiereeks. Terwijl de serie bij ons te zien was op Eén kreeg de serie zowel in Frankrijk als in Duitsland een remake.
 
De Franse versie ‘Prof T.’ telt zes afleveringen en werd in 2016 uitgezonden op La Une in België en in 2018 op RTS Un in Zwitserland en TF1 in Frankrijk. De versie van het Duitse ZDF sloeg ook aan en in 2018 kwam een Tsjechische remake uit op de zender Nova. De Nederlandstalige versie, al dan niet gedubd, was al te zien in Nederland, Australië, Roemenië, Italië en de Amerikaanse zender PBS. En in 2020 maakte de Britse zender ITV bekend dat zij werken aan een herwerking met de komiek Ben Miller in de hoofdrol.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top